Tijdsurfen

Van de Schaduw van Ongeduld naar de Gave van Geduld en de Siddhi van Tijdloosheid

Tijdsurfen

Sinds twee dagen leven we in de energie van de 5e sleutel, een sleutel die alles te maken heeft met tijd, en ritme en geduld. Met flow. En mijn flow zorgde ervoor dat dit blog pas twee dagen later tot stand kwam. Opzet was het niet. Toeval? Waarschijnlijk ook niet. Hoe dieper ik mij laat marineren in de magie van de gene keys, hoe meer ik merk dat de energie van deze sleutels vrolijk met me spelen. Dus ik liet woensdag mijn eigen schema voor wat het was en gaf me over aan het missen van mijn eigen blogdeadline. En bij deze 5e sleutel staat werkelijk de overgave aan een kosmisch ritme en tijdsbestek centraal.

Op het meest basale niveau leert de energie van deze 5e sleutel ons, hoe belangrijk het is om in contact te blijven met je eigen individuele grondritme. Want dit is namelijk de polsslag die je aan de hartslag van moeder aarde verbindt. Deze sleutel daagt ons dus allemaal uit om die aangeboren innerlijke metronoom in onszelf weer te gaan ontdekken, zodat we de schaduwfrequentie van ongeduld transformeren naar een vloeiende tijdsurfende houding die eruit ziet als een soort ‘actief geduld’. Je voelt ook meteen hoe deze sleutel hand in hand danst met zijn tweelingbroertje, de hongerende 35e sleutel. Je wil het leven voelen en beleven (35), en je hebt haast, (5), want stel je voor dat je ook maar iets van het leven mist! Of stel je voor dat jullie boos op me zijn als ik niet steeds weer op tijd een blog aflever?

Goeie tijd om te oefenen op nu even nee

Maar het is juist in deze donkere Decemberdagen waar we qua energie beter een extra uurtje of twee onder de wol zouden kunnen kruipen, en dat deze fomo-sleutels ons van sinterklaasfeest naar kerstfeest doen hollen, van kersttoneelstukjes op school naar de eindejaarsreceptie op werk, dat we het meest worden uitgedaagd in het afstemmen van ons eigen ritme op een dieper universeel ritme. Je zal maar iets missen. Je zal maar gemist worden, en niet aan je sociale verplichtingen voldoen. Wat zal men wel niet van je denken. Want in ons sociaal opgewonden landje is nee zeggen tegen alle leuke aangeboden gezelligheid een van de grootste zonden. Druk zijn is nuttig zijn, is belangrijk zijn, is… weet ik veel? Gelukkig leerde ik van een van mijn therapeuten de uitdrukking, ‘no for now’, ofwel, ‘nu even nee’, waardoor je het nee-zeggen voor jezelf en de ander wat meer kon verzachten.

De lijntjes in de 5e sleutel, als we er vanuit Human Design naar kijken, zijn heel sprekend. En hierbij gaat het altijd over het potentieel van iedere lijn, wat niet betekent dat het ego en de mind je toelaten om het ook zo te beleven. Ieder van de 6 dagen dat de zon een bepaalde sleutel belicht, staat dus ook onder invloed van een van deze 6 lijnen. Mensen met een 1e lijntje in deze sleutel hebben een enorme behoefte aan het volgen van hun eigen natuurlijke, aangeboren rituelen. Dus als iets op dat moment niet in je eigen ritme past, moet je echt nee kunnen zeggen. De dag dat dit blog dus eigenlijk geleverd zou moeten worden, een 5.1 dag op woensdag, was ik overgeleverd aan een winterse behoefte aan een dekbed dag. Onder de wol, gordijnen dicht, mooi boek bij de hand. Lekker on-calvinistisch. Laat die ouderlingen maar brullen!

De lijntjes van de 5e sleutel

Aan de buitenkant lijkt dit dwangmatig, en mensen met een 5.1 sleutel in hun profiel kunnen zelfs bestempeld worden als obsessief compulsief, maar het hoort juist bij hun design en anderen moeten dat respecteren. En dat soort respect begint natuurlijk altijd eerst bij jezelf. Het is dan ook grappig om te zien hoe verwarrend het thema van controle is in deze sleutel. Het verdedigen van je vaste rituelen wordt door anderen soms geïnterpreteerd als een dwangmatige behoefte aan controle, terwijl je juist een gezonde gehoorzaamheid toont aan je innerlijke metronoom.

De 2e lijn ervaart het wachten als een soort innerlijke vrede en observeert vooral wat er om hem heen gebeurt dus kan ook beter de verleiding weerstaan om uit zijn tentje gelokt te worden. De 3e lijn voelt echter de druk om aan de slag te gaan, wordt rusteloos en wil ontkomen aan het gevoel van de ego-machteloosheid die volgt op een overgave aan een dieper ritme. Met de 4e, 5e en 6e lijnen heeft het afwachten een meer externe focus. De 4e lijn wacht af als een soort jager want zij weet dat het wachten op de juiste mogelijkheden voor de jonglerende opportunist haar beste kwaliteit is. Voor de 5e lijn is het wachten een soort ode aan een hogere macht. Hij voelt heel sterk dat het leven geen zin heeft zonder een evenwicht tussen zijn eigen levensritme en dat van moeder aarde. En voor de 6e lijn, die al op weg is naar de volgende sleutel in de reeks, gaat het vooral om de dans tussen afwachten en overgave.

Nietsdoen is ook iets doen!

Dus afwachten, ofwel de Gave van Geduld, bevat alles van het respecteren van een strakke behoefte aan je eigen ritmes tot het dansen tussen wachten en overgave, afwachten en doen. Het hexagram dat aan de bron ligt van deze sleutel geeft ons een beeld van een man die wacht op de regen. En terwijl hij wacht is hij in contemplatie verzonken, maar tegelijkertijd alert op alles wat er om hem heen gebeurt. Nietsdoen is dus ook iets doen!! En nietsdoen vereist soms veel meer moed en kracht dan iets doen. Misschien is het wel een teken van de allerhoogste moed om niet van je plek te wijken ondanks andermans behoeften en belangen die om actie schreeuwen. Je wacht, als een jager, de boog gespannen, tot precies het juiste moment. De ware strijd vindt eigenlijk plaats in jezelf. In het vinden van een balans tussen alle verlangens en avontuurlijke behoeften van de 35, en dat diepe contact met het diepste van je wezen dat fluistert, nog niet, nog niet, nog niet… NU!

De 5e sleutel wil ons weer in contact brengen met deze enorme mooie schepping waar wij niet alleen een onderdeel van zijn maar waar alles ook een eigen voorbestemde tijd heeft, een kosmisch ritme waar ook wij ons weer aan kunnen verbinden. Je zou kunnen zeggen dat de Schaduw van Ongeduld net zo goed de schaduw van afgescheidenheid zou kunnen heten, of van twijfel, of van ‘ik sta er alleen voor, uitrukken maar!’ De angst om iets te missen komt vooral ook voort uit een angst dat er geen universele samenhang is tussen alles wat leeft. Dus we hollen maar door, zodat we niet stil hoeven te staan bij de vraag of er eigenlijk wel grond onder onze voeten is, of dat het leven puur drijfzand is. Het drijfzand van de tijd. De tijd die als zand door onze vingers glijdt. Of tijd die als een tsunamigolf achter je aan zit. Sta je stil dan slaat hij over je heen en ben je niets meer, zo denkt het ego. “Geduld is stilstaan en stilstaan is gevaarlijk”, denken deze bange ongeduldige mensen.

In beide uitersten van de schaduwfrequentie ben je het contact met dit kosmische ritme kwijt. Het ene uiterste zie je in mensen die gewoon zonder enige gevoel van evenwicht en harmonie hun eigen agenda er doorheen drukken, bij zichzelf en bij anderen. Het andere uiterste keert totaal in zichzelf uit angst voor de onsamenhangende, onveilige kosmos waarin ze leeft, en wordt diep pessimistisch. Want uiteindelijk, diep vanbinnen, weten we donders goed dat we niet synchroon lopen met ons natuurlijke ritme, en blijft ons menselijke psyche proberen om ons ons weer in balans te krijgen. Dát brengt meestal dat gevoel van ongemak en onvrede met zich mee waardoor mensen in therapie komen. Het is de stille stem van een psyche dat zich weer in evenwicht wil voelen. En het is dus de meest gezonde en natuurlijke pijn die er is!

Actief geduld is afwachten

En daarom spreken we ook van een actief geduld, een afwachten, eerder dan een wachten. Anders wekt alleen al het zien van het woord bij de 5e Gave van Geduld, een enorme weerstand omdat 5e sleutelaars het waarschijnlijk heel vaak hebben moeten horen in een negatieve context als commentaar op hun ongedurigheid. Een goeie vriendin van mij heeft ook deze sleutel en kon eindelijk na veel interne reflectie, putten uit haar ervaring als bodysurfer. Zij ‘vertaalt’ geduld in het beeld van de juiste golf afwachten. De juiste golf die haar zegevierend weer op het strand brengt. Andere golven zouden haar natuurlijk ook een stukje op weg brengen, maar er is een betere golf. En zij gebruikt die energie dan ook als een visuele meditatie zodat ze het op meer aspecten van haar leven kan betrekken. Nog niet, nog niet, nog niet… NU!

Je hart en je ziel weten dat het meesurfen op de juiste tsunamigolf puur leven brengt, vooral als je leert hoe jij erop kan surfen als een volleerde tijdreiziger. Deze week mogen we dus diep vanbinnen weer contact maken met die ingebouwde metronoom, en merken dat de mens een ingebouwd talent heeft om steeds maar weer het juiste moment af te wachten. Er zullen genoeg levenservaringen en avonturen op je pad komen. Je hoeft ze alleen maar met een actief geduld af te wachten. Hoe dieper jij vertrouwt op het ritme van het universum, hoe vrijer en avontuurlijker je door het leven zal kunnen dansen, totdat, op het allerhoogste niveau, je in een soort staat van tijdloosheid raakt.

We zijn namelijk allemaal wel degelijk onderdeel van het hele netwerk van de schepping, een met alle planten, alle dieren, en zelfs alle sterren en planeten. Alles heeft zijn tijd en het juiste gevoel voor timing kenmerkt alles wat je doet! Dit is onze eigen unieke vorm van spirituele intelligentie. En als mens hollen we onszelf natuurlijk al sinds Adam en Eva voorbij. Dat wist ook de wijze Salomo, de waarschijnlijke auteur van het bijbel boek Prediker, die de meest troostende woorden uit de hele bijbel schreef:

Voor alles wat gebeurt is er een uur,

een tijd voor alles wat er is onder de hemel.

Er is een tijd om te baren, en een tijd om te sterven,

een tijd om te planten, en een tijd om te rooien.

Er is een tijd om te doden, en een tijd om te helen,

een tijd om af te breken, en een tijd om op te bouwen.

[Pred. 3:1-15]

 

Deze dagen mogen we dus werkelijk oefenen op het volgen van ons eigen ritme, afgestemd op het diepere ritme van moeder aarde. Om zo, van moment tot moment te leven, zonder naar voren of naar achteren te hoeven kijken. Want dan lost de tijd op en ben je zo één met ieder nu-moment dat je in een soort staat van tijdloosheid verkeert. Je hebt dan, in de woorden van Richard, de hoogste frequentie van een soort tijdloze zijn-snelheid bereikt.

Heb een chille week!

Liefs, Lysanne

Copyright: Lysanne Sizoo/2019

Wil je meer weten over de Gene Keys of Richards eigen woorden over de 5e sleutel beluisteren dan kan je via deze link de audio voor deze gene key kopen. De transcripten van alle 64 audios zijn gebundeld in het boek the 64 ways.

Of zoek je coaching voor het verdiepen van je eigen Gene Keys profiel, dan kan je mij bereiken via san@zensan.nl of het contactformulier op genekeys.nl.

En als je meer wilt weten over het verschil tussen de verschillende definities in de zonnevlecht dan kunnen we je van harte aanraden om je eigen HD-chart te laten berekenen bij Jovian.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *