Bekrachtigend leiderschap

Van de Schaduw van Verdeeldheid naar de Gave van Begeleiding en de Siddhi van Deugdzaamheid

Bekrachtigend leiderschap

Ik ben sinds het voorjaar de trotse moeder van Ody, een kruising tussen een labrador en een beagle. Deze jonge prins is via een Frans vluchtelingenkamp op mijn pad gekomen en we zijn na drie maanden totaal onafscheidelijk. Gelukkig kwam hij ondanks zijn onzekere start in het leven al behoorlijk gehoorzaam naar Nederland, en luistert hij beter dan vroegere honden die ik heb gehad.

Misschien omdat het alpha gen van deze 7e sleutel bij mij ongedefinieerd ligt te sluimeren, of omdat ik als Projector sowieso een ondersteunende leiderschapsstijl heb, zie ik ons samenzijn meer als een partnership dan als een hiërarchische verhouding van bazin en ondergeschikt dier. En toch, zijn er ook momenten dat zelfs ik even op mijn strepen moet gaan staan, en er uit de kern van mijn wezen een soort ‘ik verwacht dat je luistert’ energie opborrelt, die vaak dan ook heel effectief is. Deze balans tussen begeleiden en soms, op bepaalde momenten, gehoorzaamheid afdwingen, is wat deze 7e sleutel zo bijzonder spannend maakt.

De komende dagen zullen we allemaal door de alpha leider energie van de 7e sleutel worden beïnvloed. Dus kunnen we bewust gaan spelen met onze eigen opvattingen rond leiderschap, en onze eigen invulling van de rol als leider, al was het slechts als leider van onze eigen innerlijke wanorde. En we mogen ook onze aandacht richten op onze rol als volgers. Want bij deze sleutel geldt nog meer dan bij alle andere sleutels, dat mensen op dezelfde frequentie elkaar aantrekken. Dus schaduwleiders trekken schaduwvolgers aan, terwijl mensen die de frequentie van de gave uitstralen, gelijkgezinde krijgers aantrekken die samen streven voor een betere wereld.

Je bent wie je volgt

Wie we volgen als leider zegt dus ook iets over het innerlijke leiderschap waaraan wij onszelf onderwerpen. Volgen wij leiders die de wereld met angst besturen en de wereld verdelen in ‘wij’ en ‘zij’ om zo de achterban te sterken en er zelf beter van te worden? Of volgen we leiders die de wereld helen, door jou en mij in contact te brengen met ons eigen innerlijk leiderschap zodat we allemaal ten behoeve van het collectief kunnen werken. Laten we ons in de luren leggen door het charisma van een verdelende maar desalniettemin invloedrijke, betoverende 7e sleutel aura? Of trillen we mee op een hogere frequentie, en kunnen we met de 13e Gave van Onderscheidingsvermogen, de tweeling gave van de 7e sleutel, zien wie zichzelf dient en wie de wereld dient. Wie, zoals de 7e Siddhi aangeeft, deugdzaam is in zijn of haar leiderschap.

Het woord deugdzaam duikt voor het eerst al op in de I Ching waar het 7e hexagram het archetype van het leger voorstelt. Maar de Chinese beschaving ten tijde van de I Ching kende eigenlijk geen legers. Het hele werk is doordesemd met een geest van vreedzaam samenleven in harmonie met elkaar en met de kosmos. Dus dit is een leger dat alleen wordt samengeroepen als het echt nodig is, ter verdediging. En de aanvoerder van zo’n leger moet daarom zijn deugdzaamheid hoog houden, want anders wordt hij gemakkelijk meegesleurd in een ordinaire ego-strijd in plaats van een nobele defensieve actie. Want dit is het soort leiderschap waartoe je geroepen wordt, of je nou wil of niet. En hoe je het invult, dat laten de goden aan jou over.

Dat wordt mooi geïllustreerd in de Bhagavad Gītā, het Lied van de Heer. Het maakt deel uit van een omvangrijk episch gedicht, de Mahābhārata, dat een grote rol speelt in het hindoeïsme. In de ‘gita’ worstelt Prins Arjuna met het aanvallen van zijn ‘broeders’ en betreurt het bloedvergieten dat door onenigheid en verdeeldheid onherroepelijk is geworden. De God Krishna wijst hem echter op het belang van het vervullen van zijn Dharma, of heilige opdracht. Hij kan zichzelf alleen beschermen door onzelfzuchtig ten strijde te trekken. En in de bijbel spreekt God de profeet Zacharia kort en duidelijk toe: “niet door kracht noch geweld, maar door mijn Geest! “

Kortom, de 7e sleutel gaar over leiderschap dat gedreven wordt door de geest en door het hart, dat soms ten strijde moet trekken als het echt niet anders kan, maar dit doet vanuit een helende, vergevende en empathische geest die anderen bekrachtigd in hun eigen leiderschap.   

In Human Design zetelt de 7e sleutel in het mystieke G-centrum, waar de sleutels de transformatiereis ondergaan van ik/ego, naar Zelf/Ziel, en tenslotte het besef van Eénzijn. Op het niveau van ik-liefde heerst de Schaduw van Verdeeldheid en de illusie van de afscheiding van het Al. Op het niveau van Zelf of ziel, bloeit de 7e Gave van Begeleiding op, vanuit de Zelf- of zielsliefde van het G-centrum. Op het hoogste niveau versmelt deugdzaamheid met eénzijn.

Goede grenzen maken goede leiders

Ra, de vader van Human Design, zegt, “het is nou eenmaal een hiërarchische wereld, waar iemand de baas moet zijn. Er zijn altijd mensen die leiden, en mensen die zich willen laten leiden.” En ieder lijntje in de 7e sleutel kent een eigen invulling van leiderschap: dus vandaag ervaren we de smaak van autoritair leiderschap (1e lijn), morgen het democratische leiderschap van de 2e lijn. De 3e lijn, hoera, is de anarchist, terwijl de 4e lijn afstand doet van de troon, en we het begin zien van bekrachtigend leiderschap. De 5e lijn is de generaal die in tijden van nood wordt geroepen de troepen te verzamelen, en de 6e lijn tenslotte, is als de administrateur die op de juiste manier de macht, middelen en invloed deelt, en anderen niet verdeeld om te heersen maar begeleid om te bekrachtigen. Je ziet dus vaak de transformatiereis van Schaduw naar Gave al door de oorspronkelijke lijntjes van Human Design dansen.

Ik ben het zelf vooral gaan zien als een wisselend leiderschap, waar we gelijkwaardig zijn, maar wel onderling afspreken wie in een bepaalde situatie het voortouw neemt, om weer afgelost te worden door een ander, op een nieuw tijdstip, die voor dát moment weer de juiste unieke talenten heeft. Dat lijkt me ook de manier waarop de tegenwoordige horizontale organisatiemodellen proberen de macht niet in de handen van een persoon te laten zijn.

In de Gene Keys audio beschrijft Richard Rudd vooral ook het dilemma van de 7e sleutel: grenzen. Te strakke grenzen en je vervalt in de verdeeldheid van ‘ons’ en ‘hun’ en het hokjes denken waar deze sleutel zo gevoelig voor is. Te weinig grenzen en je waait met iedere aanstekelijke 7e sleutel schaduw wind mee, je eigen en die van anderen. Alleen door zelf sterke en deugdelijke grenzen te hebben, ondersteund door het onderscheidingsvermogen van de 13e sleutel, kan je jezelf wapenen tegen charismatische manipulerende leiders van buitenaf, of het charismatische manipulerende leiderschap in je verdeelde kleine zelf.

Wat voor soort leider ben jij?

Dus beleef deze week bewust hoe makkelijk je verstrikt raakt in hiërarchische machtspelletjes. Let op of jij je invloed ondergeschikt maakt aan iemand hogerop in de hiërarchie, óf probeert anderen de baas te zijn. De kracht van de 7e sleutel is de kracht van de spirituele krijger die diep in haar ziel een visie van de toekomstmens in zich draagt, vooruit kijkt, en er alles aan doet om de mensheid op haar reis mee te nemen. En lees voor mensheid, je gemeenschap, je familie of collega’s, je sociale media netwerk. Deugdzaamheid trekt nooit zomaar ten strijde. Het vraagt zich altijd af, “voor wie doe ik dit?”

De beste leider is de leider die met integriteit vanuit zijn of haar hart leidinggeeft. Iemand die “deugdzaam en rechtvaardig staat afgestemd op een innerlijk gevoel dat het algemene belang boven haar eigen machtsbehoeften stelt.” En vraag jezelf af, hoe is het om gedreven te worden door de energie van een alpha gen dat door anderen ‘gezien’ wordt als een leider, maar dit leiderschap naar eer en geweten zelf moet invullen?

Het begint met innerlijk leiderschap. Je kan de 7e sleutel energie gebruiken om een blik te werpen op je eigen innerlijke verdeeldheid. Ga aan de slag met het transformeren en integreren van de ego-deeltjes die diep in jouw psyche nog altijd de strijd met elkaar aanbinden uit angst dat de een de ander zal overheersen. Alleen onder de deugdzame, liefdevolle en empathische leiding van het Hogere Zelf, kan deze innerlijke burgeroorlog getransformeerd worden naar een leger van spirituele krijgers wiens neuzen allemaal dezelfde kant op wijzen. “Niet door kracht noch geweld, maar door mijn Geest!

Pas dan kan de Gave van Begeleiding zich ontplooien en kan je als een bekrachtigende leider anderen steunen in het ontdekken van hun eigen innerlijke leiderschap. Commandeer dus niet deze week, maar fasciliteer. Verdeel niet maar begeleid, vanuit dat diepe innerlijke anker, vanuit de wetenschap dat we allemaal onze juiste plek in het geheel hebben, en allemaal gelijkwaardig zijn in ons Eénzijn.

Apport!

Liefs, Lysanne

06-08-2019 – ©Lysanne Sizoo

Wil je meer weten over de Gene Keys of Richards eigen woorden over de 7e sleutel beluisteren dan kan je via deze link de audio voor deze gene key kopen. De transcripten van alle 64 audios zijn gebundeld in het boek the 64 ways.

Of zoek je coaching voor het verdiepen van je eigen Gene Keys profiel, dan kan je mij bereiken via san@zensan.nl of het contactformulier op genekeys.nl.

En als je meer wilt weten over je HD profiel dan kunnen we je van harte aanraden om je eigen HD-chart te laten berekenen bij Jovian.

HD= Human Design

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *