Bevlogen en prikkelend eerst jezelf en dan de ander bevrijden

Van de Schaduw van Provocatie, naar de Gave van Dynamiek en de Siddhi van Bevrijding

Bevlogen en prikkelend eerst jezelf en dan de ander bevrijden

Bij ons thuis werd er niet geplaagd. Je kreeg hoogstens een liefdevol duwtje in de juiste richting, bijvoorbeeld in een Sinterklaas gedicht. Over het algemeen werden er geen gifpijltjes afgeschoten, vrolijk verpakt met een lintje eromheen. Ik had dus ook geen idee hoe ik daarmee om moest gaan. En dat was geen probleem, totdat mijn schoonvader mijn leven kwam opvrolijken. Onder het mom van een grapje en een grolletje, lanceerde hij de meest passief-agressieve steken onder water. Tegen ons 16-jarige, nog in het puppy-vet gehulde nichtje, vroeg hij ooit lachend of ze zwanger was. Een jaar later zat ze in een anorexie kliniek.

Dit soort mensen is het eerste wat in mij opkomt als ik aan de Schaduw van Provocatie denk. En daarmee doe ik natuurlijk heel veel 39e sleutelaars tekort. Want provocatie, de benaming van de schaduwenergie die deze komende dagen door de zon wordt belicht, hoeft niet verkeerd te zijn. De Gave van Dynamiek, of Bevlogenheid, is ook een soort provocatie, maar dan vanuit een heel andere frequentie. Je zou zelfs kunnen zeggen dat mijn nichtje zich zelf had laten provoceren om na te denken over haar gewicht. Hij omkleedde zijn boodschap echter met zoveel ongezonde schaduwenergie, dat het bij haar alleen op een plek van gebrekkige zelfliefde en frustratie kon landen. Maar het kan ook anders. Ooit zei een therapeut tegen mij: “ik zou je zo graag willen begrijpen, maar je gebruikt zoveel woorden dat ik door de verbale bomen het bos niet meer kan zien.”  Provocerend, ja, dat wel, maar de boodschap was verpakt in zoveel liefde en empathie, dat het bij mij dwars door mijn zelfgebouwde muurtjes knalde en explodeerde op een plek van zelfliefde en positieve groei. Want deze 39e sleutel is explosief!!

Emotioneel en dynamisch

De energie van de 39e sleutel wordt aangedreven door de adrenalinepomp van het energiecentrum van de wortel, en is dus een en al dynamische energie. Het is de energie van het spelende kind dat van geen ophouden weet. Hij is bevlogen en creatief. Omdat het een kanaaltje maakt met de alles muterende en transformerende 55e sleutel in het emotionele zonnevlechtcentrum, heeft het ook een bijzonder heftige emotionele impact. En dat betekent dat iedere boodschap die vanuit de 39e sleutel de wereld in wordt gestuurd, op welke frequentie dan ook, reist op de dynamische en emotionele golven van kanaal 39-55. Terwijl ik schreef, kreeg ik daarbij ineens het beeld van de ultrasone ‘hogedrukspuit’ waarmee de tandarts het tandsteen van mijn tanden verwijderd. Het doet een beetje zeer maar het ruimt wel op.

De siddhi van de 39e sleutel heeft met bevrijding te maken, dus het is niet verwonderlijk dat op het niveau van de schaduw, de 39e sleutel bang is om zijn of haar persoonlijke individuele handelingsvrijheid te verliezen. De ironie is echter dat wij meestal zelf ons van onze handelingsvrijheid beroven. Het merendeel van onze blokkeringen en barricades hebben we zelf opgebouwd, zoals ik met mijn woordenmuurtje, omdat we bang waren voor dit, of dat. Vaak weten we niet eens meer waarom een barricade er staat. Want net als tandsteen, groeit het zo gestaag en ongemerkt, dat je niet eens weet dat je er last van hebt.

Provocateur en geprovoceerde

En als een 39e sleutelaar je dan op je barricades wijst, liefdevol of prikkend, en je voelt je persoonlijk aangevallen, dan raak je eigenlijk nog meer verstrikt op deze schaduwfrequentie. De tweelingschaduw van de 39e sleutel is de 38e sleutel van strijd. Al met al laat jij jezelf dus het slachtoffer worden van het idee dat iedereen je maar loopt uit te dagen, en dat het hele leven een grote lange strijd is. En dat is verwarrend met de 39e sleutel, vind ik zelf in ieder geval, want het is net zo goed provocateur als geprovoceerde. Het zijn vaak mensen die de bal heel goed kunnen kaatsen, maar heel boos worden als je hem terugkaatst.

Hoe het ook zei, het betekent voor ons allemaal deze komende dagen dat we onszelf mogen provoceren om met een dynamische bevlogenheid onze eigen innerlijke barrières en barricades aan een intern onderzoek te onderwerpen, en zo nodig als de mondhygiëniste er een ultrasone straal op richten. Bovendien kunnen we bewust ervaren hoe lichtgeraakt we zijn als een ander op een knopje drukt dat regelrecht tot het opheffen van een blokkade zou kunnen leiden. Zeggen we dankjewel, zelfs als het lullig verpakt komt, of gooien we er nog eens een barricade overheen?

Trekken ze je provocatie niet, laat ze links liggen

Als mensen jouw provocaties niet trekken, zegt Ra, de vader van HD, laat ze dan maar links liggen, want dan zijn het niet de juiste mensen voor je. Richard brengt daar een beetje meer subtiliteit in aan. De 39e sleutelaar provoceert, daar heeft hij of zij geen keuze in, maar hoe je provoceert, vanuit welke frequentie, dat heb je natuurlijk wel zelf in de hand. En dan, als je iemand bent die het gewoon genetisch niet kan helpen om de ander te prikkelen, te provoceren of op te schudden, vraag je dan af of je gifpijltjes afschiet die je eigen frustratie en gevangenschap op een ander projecteren, of liefdespijltjes die de ander willen bevrijden. En wees je bewust van de dynamische emotionele energie waarmee je provoceert en prikkelt. En het zit ‘m natuurlijk niet alleen in wat je zegt of doet, sommige mensen zijn gewoon provocerend, voordat ze nog maar hun mond hebben opengedaan. Of komen in een spijkerbroek als iedereen een net pak draagt. En nogmaals, daar is niets mee mis, als je maar weet waarom je het doet, en vanuit welke frequentie jouw handelingen worden ingegeven.

Wees provocerend, wees jezelf!

En het meest positief provocerende waar we allemaal vandaag nog mee kunnen beginnen, is voor ieder van ons om niet meer te proberen de meute te volgen maar om het harde innerlijke werk te doen waarmee we onze eigen unieke zelf, onze unieke genetische blauwdruk, omarmen en uitleven. Dat is iets waar het leven zelf ons telkens weer toe provoceert, met iedere ervaring die we op ons pad vinden, die ons de pijn van het niet-zelf zijn acuut laten voelen. Met de dynamiek van de 39e sleutel, die pure adrenale wortelenergie, en het doorzettingsvermogen van de 38e gave, kunnen we onszelf steeds weer bevrijden van ons eigen slachtofferschap, van onze eigen blokkeringen. En zo bevrijden we onze levensenergie en vitaliteit.

Op de liefdesfrequentie van dynamiek leer je niet alleen te wachten om uitgenodigd te worden om de ander te prikkelen, het behoort nou eenmaal tot een projectorkanaaltje, maar je leert ook onderscheid te maken tussen de mensen die wel of niet standhouden. Je bekleedt je provocaties met oprechte liefde en empathie. En dat leidt tot een prachtige dans tussen de stoutmoedige, explosieve dynamiek van de 39e sleutel en het sacrale doorzettingsvermogen van de 38e gave. Dus overal deze week kunnen we uitbarstingen van de 39e sleutel verwachten, zei het op het schaduwniveau, gave of siddhi. En in iedere explosie ligt het potentieel om de interne blokkeringen en barricades op te heffen en je geblokkeerde energie te laten bevrijden.

Huh, wat zei je?

Plagen blijft voor mij een laffe vorm van prikkelen. Provoceren kan een prachtige uitdaging zijn, zoals mijn therapeut mij liet zien, of het kan een gifpijl zijn. En dan nog, alleen de ontvanger, wij zelf, kunnen beslissen of we het gif toelaten of niet. Ik leerde uiteindelijk op het geplaag van mijn schoonvader te reageren met een verstrooid, “sorry, wat zei je?”, omdat ik begreep dat een ongezonde provocatie de moed niet heeft om werkelijk in helder daglicht gezien te worden. De 39e sleutel, op haar best, is juist die moedige krijger die vol bevlogenheid de wereld van iedere barricade wil verlossen. En zolang deze bevlogen krijger ook zijn of haar innerlijke werk doet, en lekker met een laserstraaltje zijn of haar eigen tandsteen eraf spuit, hebben we in de 39e sleutel een enorme belangrijke bemiddelaar voor het brengen van de mutatie van de 55e sleutel.

Spelen is de hoogste vorm van dynamiek en een spelende kinderenergie veranderd in volwassen creativiteit en genialiteit. Dus we mogen ons ook deze dagen laten provoceren om aan de slag te gaan met datgene wat onze passie heeft, en de blokkades op te ruimen die dit in de weg staan.

Ontketen deze week in jezelf een dynamische vloedgolf aan creatieve activiteit. En wees onbevreesd. Omarm de krijgslust van de 39e gave, die de wereld niet ervaart als een uitputtend strijdveld, zoals de 38e schaduw, maar als een uitdaging om steeds meer mensen te bevrijden en vanachter hun zelfgebouwde barricades weg te lokken.

Heb een dynamische week,

Liefs, Lysanne

© Lysanne Sizoo 2019

Wil je meer weten over de Gene Keys of Richards eigen woorden over de 39e sleutel beluisteren dan kan je via deze link de audio voor deze gene key kopen. De transcripten van alle 64 audios zijn gebundeld in het boek the 64 ways.

Of zoek je coaching voor het verdiepen van je eigen Gene Keys profiel, dan kan je mij bereiken via san@zensan.nl of het contactformulier op genekeys.nl.

En als je meer wilt weten over je Human Design  profiel dan kunnen we je van harte aanraden om je eigen HD-chart te laten berekenen bij Jovian.

In onze facebookgroep kan je ervaringen uitwisselen met andere gene keys reizigers en je eigen bijdrage leveren aan het verrijken van deze kennis.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *