Spreken is zilver, zwijgen is goud

Van de Schaduw van Complexiteit, naar de Gave van Eenvoud en de Siddhi van Kwintessens

Spreken is zilver, zwijgen is goud

Wat had ik vroeger een hekel aan dat spreekwoord, vooral als ik het om de oren geslingerd kreeg als ‘ze’ op school vonden dat Lysanne weer eens te veel aan het woord was. Thuis was het mijn oudere broer die alles al wist en in gesprekken aan de eettafel met goed onderbouwde en logische 63e sleutel argumenten kwam. Mijn spontane invallen vielen dan op dovemansoren. Geen wonder dus dat ik buiten het gezin altijd bezig was mijzelf verbaal te bewijzen. De 23e sleutel is gemaakt om te communiceren, en als we haar de mond snoeren dan beroven we onszelf van een enigmatische evolutionaire wijsheid. Maar zoals alle gene keys, is het slim om de gebruiksaanwijzing voor de 23e sleutel goed te lezen!

 

Repressieve stomheid of reactieve verbale diarree

Geconfronteerd met de keuze tussen de twee extremen van de 23e schaduw, reactieve verbale diarree of repressieve stomheid, koos ik er blijkbaar onbewust voor om mij de mond niet te laten snoeren. Zelfs als dat betekende dat ik juist door mijn woordenstroom het doel van mijn woorden, begrepen en geaccepteerd worden, vaak voorbijschoot. En hoe meer ik probeerde uit te leggen wat ik bedoelde, hoe meer misverstanden ik schiep, en zelfs mensen afstootte. Want ondertussen was ik zo bezig mijzelf verbaal te bewijzen dat ik doof was geworden voor hun inbreng. Dat is de tragedie van de 23e sleutel, die bij mij in mijn parelsfeer pronkt en die wij allemaal de komende dagen mogen onderzoeken terwijl de zon in de 23e sleutel staat. Doofheid is de schaduw van de 43e sleutel, het tweelingzusje van de 23e, en tevens, in Human Design, haar kanaalmaatje.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat ik journalist wilde worden, want dan kon ik tenminste mijn verhaal kwijt. En ik bleef praten, want tv en radio was zoveel leuker dan geschreven pers. Ik ging in Londen werken voor Europa TV, en kletste vrolijk voor de camera door, nog steeds uit mijn hoofd en niet uit mijn hart. Het duurde niet lang voordat ikzelf, en de andere redacteuren, doorkregen dat dit 21-jarige broekie totaal geen verhaal had! In ieder geval niet het logisch onderbouwde verhaal wat een nieuwsjournalist hoort te brengen. Story’s met human intrest en plotselinge invallen waren, gezien mijn onervarenheid in het vak, nog niet voor me weggelegd. Gelukkig werd ik zo vaak ontslagen dat ik na een periode van reflectie, en de eerste hart openbrekende tegenslagen in mijn leven, uitgenodigd werd om het roer totaal om te gooien. Het werd tijd om te leren luisteren, naar mijzelf en naar anderen, zodat de 23e sleutel zich zuiverder en zonder angst kon leren uiten.

De volgende stap

In mijn opleiding als therapeut leerde ik dat het luisteren naar anderen niet hoefde te dienen als voeder voor mijn eigen mentale spitsvondigheden, maar als een regelrechte ingang naar mijn hart.  Als studenten oefenden we regelmatig op elkaar. Als je mazzel had kreeg je een redelijke therapiesessie van een collega student, en bovendien leerden we veel van onze eigen en elkaars fouten. De feedback die ik kreeg was bijna altijd hetzelfde. Met mijn aandacht en liefdevolle empathie was er niets mis, mijn volgzaamheid adequaat, maar oh, die reflecties en samenvattingen. Ik luisterde goed, maar hoorde dan zoveel verbanden in de verhalen van mijn cliënten, dat ik het niet kon laten om alles in de eerste spiegeling te proppen. Complexiteit van de allerhoogste orde. Vanuit een heel goed en open hart. Dat wel. Maar toch, zonder het vertrouwen op begrepen te worden in het begrijpen van de ander. Natuurlijk ook een beetje een Projector trekje!

Op een dag liet een van mijn client-collega’s, na het aanhoren van mijn uitvoerige spiegeling van zijn openingsrelaas, zich opzettelijk van zijn stoel vallen. Een grappigere les had hij me niet kunnen geven. Later vertelde hij echter dat juist mijn enorme behoefte om te laten zien hoe goed ik hem gehoord had, bij hem het gevoel wekte dat hij er meer voor mijn mentale amusement was dan dat mijn hart hem werkelijk had willen binnen sluiten. En dat deed gelukkig goed zeer bij mij!

Praten als Brugman totdat er geen bruggen meer zijn

Een lang eigen verhaal, maar het illustreert hoe bij mij langzaam het eenvoud-kwartje van de 23e sleutel begon te vallen. Want het is vooral de angst om niet begrepen te worden en daarom verstoten te worden, die de schaduw van deze sleutel drijft. Om niet gezien of erkend te worden voor wie je bent en wat je kan bijdragen. En hoe meer je voelt dat de aandacht van de ander wegglijdt, hoe meer woorden je gebruikt, want deze sleutel woont immers in het energiecentrum van de keel. Je praat als Brugman totdat iedere brug is weggeslagen. Dat is de verdrietige ironie van de 23e sleutel. Hoe meer ze probeert zichzelf met woorden te verduidelijken, hoe meer ze anderen van zich afstoot en misverstanden creëert.

Dankzij mijn eerlijke medestudenten leerde ik langzaam maar zeker te vertrouwen op het proces, op de eenvoud van een korte, invoelende zin, een zucht, of zelfs een woordeloze knipper met mijn ogen. En hoe stiller ik werd, hoe meer ik soms een ‘onweetbare‘kennis ‘hoorde’ in mijn hoofd. Als ik dit dan voorzichtig, na eerst onderzocht te hebben of het niet een eigen complex was dat spookte, deelde met mijn client, leidde dat soms tot inzichten en keerpunten waar we allebei van leerden. Dit is het onweetbare weten van de 61e sleutel, gehoord door de 43e sleutel en met het juiste gevoel voor timing, uitgesproken door de 23e sleutel. Hart en hoofd in een positieve symbiose.

De komende dagen mogen we dus allemaal gaan oefenen op het vereenvoudigen, van onze communicatie met onszelf en met anderen door doofheid te gebruiken om alle overbodige ruis in ons hoofd weg te filteren. We mogen onze behoefte onderzoeken om 50 woorden te gebruiken waar 5 genoeg waren geweest. En we mogen ook met een liefdevolle tolerantie luisteren naar de ongepolijste versies van de 23e sleutel, die je het liefst een prop in de mond zou duwen, maar wiens angst om niet gezien en begrepen te worden door ons liefdevol omarmt kan worden. “Ik begrijp je niet, en toch wil ik dat zo graag”, kan muren afbreken en harten doen openbreken.

Schrijfoefeningen helpen om de kwintessens te vinden

Al schrijvend kan ik me nog beter afstemmen op de Gave van Eenvoud. Al schrijvend kom ik veel minder in de verleiding om buiten de oevers van mijn verbositeit te treden. Want ik ben gek op filosoferen, abstraheren, observeren, analyseren, en ga zo maar door. En gelukkig zijn de goden genadig geweest en hebben ze mij een kletspartner gegeven in mijn Projector-zusje met wie ik samen alle uitdagingen van het leven kan doorpraten. Ook zij is begaafd met het 23-43 kanaaltje dat in HD het ‘genie tot freak’ kanaaltje wordt genoemd. Met de verkeerde timing, en zonder de Gave van Eenvoud een freak, maar met de juiste timing, dus wachten tot je wordt uitgenodigd, een genie! Als dit kanaaltje, dus ook de 23e sleutel, wacht op een uitnodiging en zich met de Gave van Eenvoud kan uitdrukken, dan rollen er de meest opvallende, nieuwe en verse inzichten uit.

Want er is niets mis met spreken, en het kan meer gouden duiten in het zakje doen dan zwijgen. Alles op zijn tijd. Want anders loop je de belangrijke opdracht van de 23e sleutel totaal mis. Met weinig woorden doordringen tot de essentie, tot de kwintessens van een zaak of een persoon. Dat is waar deze sleutel in uitblinkt.  Het is niet ‘wat’ je zegt, maar ‘hoe’ je het zegt en ‘waarom’ je het zegt. Zijn het hoofdige woorden die uit je keel rollen of hartwoorden. Zijn het angstwoorden of liefdeswoorden. Daar mogen we deze week mee aan de slag gaan. Is het de juiste spraak, uit de leer van het boeddhisme, dat nauw verbonden is met deze 23e sleutel? Schrijf of spreek ik voor mijzelf of voor de ander? Mag het een beetje minder, ja always, maar zeg niet niks, want juist deze komende dagen kunnen jouw woorden de brug zijn naar de mystiek van het totaal onverwachte.

Eenvoud distilleren uit complexiteit

En als je een 23e sleutelaar bent en jezelf in deze woorden herkent, wees dan ook niet te streng voor jezelf. Soms moet je beginnen met complexiteit om daar dan weer de eenvoud uit te kunnen distilleren. Schrijven is daarom een heerlijke oefening. Eerst al je verbale diarree uitbraken (bah!), en dan maar schaven, schaven en nog eens schaven. Net als in de alchemie kunnen we het gewone metaal van onze schaduwen transformeren tot het goud van de gave. We hoeven niets anders te doen dan te wachten op de juiste timing. Niets anders dan onze houding ten opzichte van onze eigen schaduwen te verzachten, en ook die van anderen, zodat we met de speelsheid van de 23e sleutel om onszelf en onze angstige verbositeit kunnen lachen. Je staat in verband met de freakiness van de 43e sleutel, misschien word je wel nooit echt begrepen. Hah! Laat dat maar eens bezinken. Laat je slachtoffergedrag varen, geef een nieuwe richting aan je verlangen, je behoefte aan waarheid en zekerheid. We hebben geen idee hoe het allemaal in elkaar steekt. We leven in een mysterie waar we nog niet eens een tipje van de sluier hebben opgelicht. We zijn allemaal bange schaduwkindertjes die we met liefde en zachtmoedigheid kunnen omarmen.

De kwintessens van het leven is het pure goud van de Bewustzijnsvonk die meeleeft en meekijkt en ons de hele tijd ons bemoedigend toespreekt. En ons troostende en inspirerende woorden aanreikt om te delen met anderen, over deze maffe, pijnlijke, glorieuze mensenreis. Luister daarnaar, en laat ze stilletjes rijpen, zodat je ze zo zuiver en eenvoudig mogelijk deelt als jij aan de beurt bent.

Laat je deze week in je innerlijke stilte toespreken, en geef het door. Op het juiste moment. Simpel. Eenvoudig. En zonder mentale poespas.

Heel veel liefs,

Lysanne

 

11-05-2019 – ©Lysanne Sizoo

Wil je meer weten over de Gene Keys of Richards eigen woorden over de 23e sleutel beluisteren dan kan je via deze link de audio voor deze gene key kopen. De transcripten van alle 64 audios zijn gebundeld in het boek the 64 ways.

Of zoek je coaching voor het verdiepen van je eigen Gene Keys profiel, dan kan je mij bereiken via san@zensan.nl of het contactformulier op genekeys.nl.

En als je meer wilt weten over je Human Design  profiel dan kunnen we je van harte aanraden om je eigen HD-chart te laten berekenen bij Jovian.

In onze facebookgroep kan je ervaringen uitwisselen met andere gene keys reizigers en je eigen bijdrage leveren aan het verrijken van deze kennis.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *