Er is geen ander zoals jij

Van de Schaduw van Middelmatigheid naar de Gave van Stijl, n de Siddhi van Voortreffelijkheid

Er is geen ander zoals jij

Haal je hoeden en je felgekleurde sjaaltjes tevoorschijn deze week, want de zon staat in de 8e sleutel van stijl, flair en allure! Laat alles wat ‘nou eenmaal zo hoort’ ver achter je, in wat je zegt, in wat je draagt, schrijft, schildert of bent. Wees deze week de held en de heldin van je eigen ‘zijn’. Vertel de wereld over de patronen die je ziet, de wiskundige formules die juist jij kan lezen, of de diepe empathie waarmee jij je medemens benadert. Herinner je weer wat jou zo uniek maakt, datgene waardoor je anders bent dan alle anderen, en vind de moed om dat uit te dragen, met alle voortreffelijkheid van de unieke blauwdruk waarmee de goden je hebben ingeprent.

Deze 8e sleutel ontsluit de heterogeniteit van Human Design, ofwel, de genialiteit van de Gene Keys. Ieder van ons is met een unieke blauwdruk ter wereld komen, die ons alles geeft wat we nodig hebben om ons steentje bij te dragen aan de evolutie van de mens. En dit doen we door eenvoudigweg totaal en radicaal onszelf te zijn, iets wat we veel te jong al hebben afgeleerd. We hebben ons laten leiden door onze eigen afwijzingsangst, of de angst van onze opvoeders om een raar kind te hebben. We leven in de overgangsperiode van homogeniteit, allemaal hetzelfde zijn om als kuddedieren overleven, naar heterogeniteit, allemaal uniek geschapen wezens die door het belichamen van hun unieke zelf, hun uniciteit, bijdragen aan eenwording. En dat klinkt heel paradoxaal. Totaal jezelf zijn wordt door sommigen gezien als egoïstisch, narcistisch, de uitwassen van een totaal geïndividualiseerde samenleving. En vanuit het schaduwniveau kan dat inderdaad ook zo lijken. Beter om maar niet te veel op te vallen, een valse en vaak angstige bescheidenheid, het compromissen van de schaduw van de 14e sleutel, de tweelingsleutel van de 8e.

Jezelf zijn is dienstbaar zijn

Maar het is niet waar. Totaal jezelf weer worden, je blauwdruk uitleven, is het meest dienstbare wat je kan doen. Pas als ieder van ons de moed heeft om zijn of haar unieke gaven te laten opbloeien, door de angstige schaduwen die dit in de weg staan te omarmen, kunnen we productief meewerken aan een nieuwe wereldvorm waar de eenheid in diversiteit kan leiden tot heterarchisch georganiseerde samenlevingen in plaats van hiërarchische. Want als iedereen vanuit zijn of haar eigen genetische expertise leeft, dan is ook iedereen gelijkwaardig.

En wil je weten wat je specifieke rol is in dit zelforganiserende model van de toekomst, kijk dan naar de lijntjes van je parelreeks in het Gene Keys profiel. Ieder heeft een eigen specifieke taak. Waar je hart van gaat zingen. Waar je in uitblinkt. Waar anderen wat aan hebben. En dan hoeven we elkaar ook niet meer in de weg te lopen door te denken dat we ons eigenwijs overal mee moeten bemoeien, en iedere rol moeten vervullen. Want die bemoeienis, iets doen omdat anderen je hebben geleerd dat het zo ‘hoort’, of juist het tegenovergestelde doen, dat is de middelmatigheid van deze 8e sleutel.

Hele vroege wonden

De schaduw van de 8e sleutel wil erbij horen, want op het meest primitieve overlevingsniveau ga je dood als de kudde je verstoot. En diep in het geheugen van onze genen schuilt deze angst nog steeds. Toen mijn broer en ik in ons kleine dorp kwamen wonen, ik 4 en hij 8 jaar oud, spraken we blijkbaar nogal bekakt. Ik werd wat vreemd aangekeken, maar was na een paar rondjes om het schoolplein snel geaccepteerd. Maar hij werd binnen de kortste keren een kopje kleiner gemaakt. Zijn zakken werden uit zijn jas gescheurd en hij werd nageroepen op het schoolplein. En toen hij binnen een paar weken net zo plat praatte als de rest van de klas, was het klaar. Toen hoorde hij erbij.

Rond de middelbareschooltijd groeit het besef dat we ‘anders zijn’ dan anderen. En door de angst die dit besef opwekt, proberen we juist onszelf zoveel mogelijk te normaliseren. Welke ouder heeft niet een verachtende blik van zijn of haar tiener gekregen omdat je ineens een enorme bedreiging bent in dit proces van ‘normaal’ zijn. Hier ontmoeten we de levensuitdaging die de psycholoog Erik Erikson de fase van identiteit versus rolverwarring noemde. In deze periode gaan we onszelf met anderen vergelijken, met invloedrijke personen, rolmodellen zoals voetballers of popsterren, of de populaire jongens en meiden in de klas die de scepter zwaaien over wie er wel of niet bij hoort. En of je nu probeert erbij te horen, of je zet je af, je definieert jezelf in verhouding tot de ander. En daar, in dat compromis, begint de schaduw van de 8e sleutel haar ondermijnende middelmatige werk!

Iedere aanpassing die we maken die niet overeenkomt met ons unieke innerlijke zelf, haalt steeds meer van je originele sprankel weg. De repressieve aard van de 8e Schaduw van Middelmatigheid is houterig en uit zich als een verminderde levenslust en een gebrek aan zingeving. Het vuur en het lef van de 8e gave zijn dan ver te zoeken. De reactieve aard projecteert zijn angst voor het anders zijn op de samenleving, en schept daarmee een soort kunstmatige zelfillusie die gebaseerd is op een ongeleefde droom.

Wat kom je hier doen?

De energie van de 8e sleutel die ons in de komende dagen dus allemaal zal beïnvloeden, vraagt je om je weer te herinneren wie je was en waarom je hier bent gekomen. Dan pas kan je een inspirerend creatief rolmodel zijn voor de rest van de maatschappij. En niet in de zin van het beginnen van een nieuwe trend, waar iedereen je gaat nadoen in het dragen van een groen sjaaltje of het schrijven van een boek, maar omdat jij met je fier gedragen unieke eigen sjaaltje of schrijftalent, een ander inspireert om zijn unieke inprenting te durven uiten. Zachtjes neuriën we deze week met zijn allen: am what I am. I am my own special creation. En stilletjes daar achteraan, and you are what you are, you are your own, unique inspiration.

Je kan dat unieke stijlvolle steentje alleen bijdragen als je de kudde niet meer volgt. En als je trots op je kuddeverzet bent, vraag je dan eens af of je niet net zo gevangen bent. Want dan laat je je nog steeds definiëren door iets wat buiten jezelf ligt. Dus kijk en voel naar binnen en stel je weer op een lijn met je unieke blauwdruk, de pure scheppingskracht waaruit je bent voortgekomen. Deel met de wereld wat jouw eigen originele innovatieve bijdrage is. Zodra je uit je eigen middelmatigheid durft te stappen, en geen compromissen meer sluit, en niemand probeert na te apen, schep je de innerlijke ruimte om je weer te laten inspireren door de dromen die misschien in je vroege adolescentie ondergronds gingen. En dan word je beloond door een overvloed aan inspiratie, de siddhi van de 14e sleutel. Dus wie was dat meisje op de middelbare school dat nog steeds haar dromen koestert, diep in je ziel? En wie is die jongen die zag dat hij tot heldendaden in staat was, totdat iemand zijn Star Wars poster van de muur rukte.

Je eigen unieke stijl

De Gave van Stijl is de leider in het aanwijzen van wat nieuw en innovatief is. In Human Design bevindt deze sleutel zich in de keelchakra en is het de stem die zegt: dit is mijn unieke bijdrage. En aan de overkant van het kanaaltje staat de 1e sleutel, de ware bron van alle inventie, de scheppende creativiteit die nog niet eens een vorm heeft gevonden. Daarom gaat deze sleutel over veel meer dan sjaaltjes, of mode, of mooie verhaaltjes schrijven. Het gaat over het meest creatieve project van het universum: het gaat over jou!

Jij bent, als unieke schepping, nog nooit eerder voorgekomen. Jij bent de eerste en de laatste van je soort. Jij bent een geschenk van de goden aan de wereld. Verlies je dus niet in middelmatigheid door het jezelf zijn van anderen af te kijken. Ontdek wie je bent, waarom je bent, en wat je ons komt geven.

Ooit heb je je misschien kleingehouden, vooral als jonge kwetsbare tiener. En niet alleen om jezelf te beschermen, maar soms ook om anderen te beschermen. Middelmatige ouders zijn doorgaans niet erg gediend van een kind met groen haar, intuïtieve inspiraties, of sportieve heldendaden. En het is niemands schuld. Misschien was jouw talent net het tegenovergestelde van wat er thuis gangbaar was: een kunstenares tussen de academici, een conferencier tussen natuurlijke zwijgers, of een boekenwurm tussen de Bohemen. En dat kan, dat heeft misschien zelfs een functie. Dat je werkelijk moet vechten om de waarde van je eigen unieke talent te kunnen doorgronden. Mijn Gave van Gelijkwaardigheid werd gesmeed in de ongelijkwaardigheid van onze gezinsconstructie. Maar blijf ervoor vechten.

Grootheid zonder schroom

Schik je niet in je eigen middelmatigheid. Je bent veel meer. Wie kent niet deze woorden, toegeschreven aan Nelson Mandela, maar uit de pen van Marianne Williamson: Onze diepste angst is niet dat we onvolmaakt zijn. Onze diepste angst is dat we immens krachtig zijn. Het is ons licht, niet ons duister dat ons het meest beangstigt. De 8e schaduw heeft een diepe angst voor succes want vaak is het niets eens je faalangst dat je doet schipperen met je dromen, maar de angst dat je in het waarmaken van je dromen werkelijk zal uitblinken in voortreffelijkheid.

Als kinderen uiten we onze uniciteit zonder enige schroom. Jij bent uniek en perfect, en jij ook, en die ook, en die, daar op de schommel, ook!! Het is geen wedstrijd, er is geen vergelijk. Ga vergelijken en je valt direct van je schommel! Dus gebruik deze week om weer op de schommel te klimmen, drommend en schommelend je jezelf weer te gaan herinneren. En dan in volle overtuiging durven zeggen, ‘dit kan ik, dit is mijn bijdrage’. En komt er dan pijn of verdriet naar boven, van dat kleine mensje dat zichzelf nog niet mocht zijn, loop dan niet voor de gevoelens weg, maar omarm ze en gebruik ze om nog dieper in contact te komen met jouw eigen unieke zelf.

Jezelf zijn is de allerhoogste creatieve expressie die er maar is. Niets evenaart het. Niemand is beter, niemand is slechter. Het is gelijkwaardig en uniek. De 8e Siddhi van Voortreffelijkheid is de natuurlijke ontplooiing van alle siddhische bewustzijnsstaten, ook die van de 14e Siddhi van Overvloed. De overvloed die volgt voor ieder dapper klein ego dat zich weer op een lijn stelt met het hogere Zelf, en zich zo uit de val van compromis en middelmatigheid bevrijd.

“Je schittert als een diamant in het hart van de schepping. En overal om je heen schitteren andere diamanten in verschillende stadia van helderheid, iedere diamant even uniek, exquisiet en onvergelijkbaar.” (Richard Rudd – Gene Key 8)

Geniet van een schitterende week!

Liefs, Lysanne

 

17-05-2019 – ©Lysanne Sizoo

Wil je meer weten over de Gene Keys of Richards eigen woorden over de 8e sleutel beluisteren dan kan je via deze link de audio voor deze gene key kopen. De transcripten van alle 64 audios zijn gebundeld in het boek the 64 ways.

Of zoek je coaching voor het verdiepen van je eigen Gene Keys profiel, dan kan je mij bereiken via san@zensan.nl of het contactformulier op genekeys.nl.

En als je meer wilt weten over je Human Design  profiel dan kunnen we je van harte aanraden om je eigen HD-chart te laten berekenen bij Jovian.

In onze facebookgroep kan je ervaringen uitwisselen met andere gene keys reizigers en je eigen bijdrage leveren aan het verrijken van deze kennis.

 

 

2 antwoorden
 1. Maaike van Kempen
  Maaike van Kempen zegt:

  Hier de meest ontrouwe GK-volger.

  Deze podcast heb ik net geluisterd tijdens het douchen en ik kreeg direct zin om nog meer mijn leven te leven. Dank!

  Maaike

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *