Heb jezelf lief als geen ander

Van de Schaduw van Zelfobsessie naar de Gave van Natuurlijkheid en de Siddhi van Zijn.

Heb jezelf lief als geen ander

Huh, heb ik de kerstboodschap achterstevoren en ondersteboven? In het evangelie van Marcus staat immers, heb uw naaste lief. Klopt. Maar ook wat we soms vergeten, als jezelf. En deze leerstelling, met subtiele variaties, komt terug in alle grote religies en filosofische teksten. En het is ook de boodschap van deze 10e sleutel. Leer van jezelf te houden, met huid en haar, van kleine zelf en ego naar hoogste Zelf en Zijn. Want hoe kunnen we in vredesnaam onze naasten liefhebben als we een beetje de pest aan onszelf hebben? En geloof mij, zelfs de grootste narcist die lijkt alleen maar van zichzelf te houden, is diep van binnen een klein zelf hatend mensje, hoe hard hij deze ook overschreeuwt. Een heerlijke gedachte zo rond de kersttafel met familieleden uit heinde en ver.

De grote grap is natuurlijk dat wij onszelf vaak helemaal niet lief hebben. Niet met huid en haar. Niet door en door, zoals het hogere Zelf ons liefheeft. En daar voegt Ra uru Hu, de vader van Human Design, aan toe dat de ‘zelf’ die de meeste mensen haten, eigenlijk hun niet-zelf is. De tragedie van het zijn van wie anderen willen dat je bent waardoor jouw oorspronkelijke zelf wordt ondergesneeuwd. Geen wonder dat iedere hippe psycholoog momenteel iedereen diagnosticeert met ‘imposter syndrome’, wat met oplichterssyndroom is vertaald. Het is de angst dat iemand erachter komt dat we niet zijn wie we zijn. Maar iedereen die meer gefixeerd is op zijn ego, zijn kleine zelf, leidt aan dit indringer syndroom. Want dat is een imposter voor mij. Een ego-deeltje dat zich voordoet als de baas van je interne systeem en de rest afsnauwt. We leven allemaal een geconditioneerde, sociaal aangepaste versie van onszelf die soms pijnlijk ver van ons ware oorspronkelijke zelf is afgedwaald. Hoe groter de kloof hoe dieper de angst en de pijn.

Laat deze drukke kersttijd met familieverplichtingen, hoge verwachtingen en vaste tradities nou precies zo’n tijd zijn waarin we enorm worden uitgedaagd in het liefhebben van onszelf én anderen. Meestal omdat we buiten onszelf op zoek gaan naar erkenning en liefde. We hopen dat onze gasten merken dat we dat lekkere kruidje in de spinazie hebben verwerkt, of die mooie bal van vorig jaar prominent hebben opgehangen. Want ook de zucht naar het behagen kan een vorm van zelfverloochening zijn. Een therapeut leert dat je nooit dieper met een client kan gaan dan dat je zelf hebt gedurfd. Hetzelfde is waar voor de liefde. Je kan nooit meer van een ander houden dan dat je waarachtig en eerlijk van jezelf houdt. Dát is de focus van de sleutel die deze kerstdagen met ons meereist. Wie ben je, waarom ben je, en hoeveel kan je alles van jezelf omarmen?

Wat is mijn rol?

De 10e sleutel heeft alles met ons juiste gedrag te maken en behoort tot de Codonring van Menselijkheid, die ons op een ontdekkingsreis door het mensenrijk stuurt. De 10e sleutel voert ons langs het pad van de zelfobsessieve eigenliefde zonder verbinding, naar natuurlijke eigenliefde door verbinding, om uiteindelijk uit te komen bij hogere Zelf en een collectief eénzijn. De ontdekkingsreis leidt tot het verschuiven van je perceptie van ego naar ziel, naar je ware identiteit als vonk van het Hogere Bewustzijn. En hij vertelt ons ook welke rol we mogen spelen in het grote levensspel. Niet zozeer in de zin van het etiquetteboekje van ‘wat heurt’, maar vanuit ons design. In therapie kijk je waar het zeer doet, wat er blokkeert en waarom, en dan ga je aan de slag. Met de Gene Keys en HD hebben we de mazzel dat we inzicht krijgen in onze oorspronkelijke blauwdruk, en kunnen zien hoever we verdwaald zijn, en dan.. dan gaan we net zo hard aan de slag!!

Het narcisme waar ik mee opgroeide had een enorm sociaal gezicht waar het woord zijn (de siddhi van de 10e sleutel) meer sloeg op het zijn van iemand met status in de wereld dan het jezelf zijn. Al was die status dan wel sociaal gericht en niet materialistisch. Dat dan weer niet. Niet alleen leerde ik dankzij wijze mentoren en therapeuten dat ik wel degelijk mijzelf mocht zijn, als ik haar nog kon vinden, maar dat daar voorbij je ook dát weer mag loslaten om uiteindelijk werkelijk je Zelf te zijn. Met andere woorden, je te identificeren met dat hogere bewustzijn dat de ware essentie van je voertuig is. Veel te lang, en nu nog steeds, want klaar ben je nooit, liet ik me makkelijk definiëren door anderen en dan vooral vanuit de repressieve aard van de 10e sleutel, die zijn ware aard wegcijfert, verloochend, om zo te proberen te zijn wat hij denkt dat de ander wil dat hij is. De reactieve aard ís narcistisch, of zelf-obsessief, maar zonder een doel. Zonder zichzelf op die manier, zijn ware zelf, beter te leren kennen. En dus projecteert hij iedere verdrongen schaduw in zichzelf op anderen. Laat mij maar ‘top dog’ zijn, ben jij lekker de ‘underdog’.

Schijt aan anderen

Dus eigenlijk moeten we een beetje vanuit de geest van de reactieve aard leven, maar dan zonder onze schaduwen weg te schieten en op anderen te richten. En met als hogere doel het ontdekken en omarmen van alle aspecten van onszelf. De ander ziet je toch niet zoals je bent maar zoals ze zelf zijn!! Bovendien heb je helemaal geen invloed op hoe anderen je zien. En zeg nou eerlijk, is het niet minder pijnlijk om vanuit je ware zelf op je bek te gaan, dan vanuit een zelf die je niet eens werkelijk bent? Als je een kerstviering voorbereid zoals je denkt dat de gasten willen dat je het gaat doen, en het gaat mis, dan is dat een veel grotere tijdsverspilling dan een kerst plannen die helemaal bij je past. Of het dan goed of mis gaat, maakt veel minder uit. Het kwam in ieder geval uit een eerlijke plek en eigenlijk, de enige plek. Dus het is een soort liefdevolle schijt aan anderen hebben. Als je dat kan, dan laat jij je ook niet meer definiëren door anderen. De Gave van Natuurlijkheid is zoveel makkelijker, als je het maar durft. Gewoon jezelf zijn vereist geen enkele inzet. En daarmee kan je dan ook gaan loslaten hoe je denkt dat anderen moeten zijn… because it works both ways!

Maar goed, om vanuit de Gave van Natuurlijkheid te leven moet je eerst weer gaan luisteren naar wie je werkelijk bent. Eerst alle uienlaagjes wegpellen die schaduwen hebben geworpen over je natuurlijke gaven. Het is dus normaal om onder invloed van deze 10e sleutel heel erg met jezelf bezig te zijn, want dat is de opdracht. Wie ben ik, waarom ben ik hier gekomen, wie of wat drijft mij, en ben ik meer dan een ego op twee poten?

En als je dat eenmaal hebt geleerd, dan ga je vervolgens die prijs óók opgeven, want de grootste ontdekking van deze sleutel is dat je eigenlijk helemaal niemand bent, alleen een vonk van puur bewustzijn met een tijdelijk ruimtepak waarin je eventjes mens mag zijn. En toch ook weer niet. Want het hogere Zelf heeft het kleine zelf nodig om te functioneren. Een ego dat op de frequentie van de gave trilt, is een prachtig instrument om de wereld mee te dienen. Zij leeft niet in oppervlakkige isolatie, maar als zelfverzekerd onderdeel van een veel groter geheel. Zij is volkomen zichzelf, volkomen natuurlijk en denkt niet meer na over wat anderen van haar vinden.

Omarm je eigen schreeuwlelijk

Dus laat jezelf tijdens het eten van de kerststol, of juist ver weg van alle kerstdrukte op een onbewoond eiland, in contact blijven met de existentiële angst dat je alles en tegelijkertijd niks bent. Dat je een rol te spelen hebt, maar dat die rol ook betrekkelijk is. Dat de mensen die het hardste schreeuwen vaak het bangste zijn. En dat jij die schreeuwlelijken pas kan omarmen als je de schreeuwlelijk in jezelf hebt gezien, erkent en liefdevol in je hebt opgenomen. En denk niet dat je er bent met ‘hogere’ gedachten of intenties. Ook het hogere bewustzijn kent zijn imposters, indringers, dubbelgangers, of oplichtende zelf-deeltjes. Jij bent anders dan anderen. Ik ben anders dan alle anderen. Ik ben speciaal, en zo ook ieder ander!!

De uniciteit van de gave frequentie is niet een proces van een narcistisch etiketten verzamelen maar een natuurlijke ontdekkingsreis, vol vreugde, naar de gaven die wij in dit voertuig hebben meegekregen. Als we het laagste en het hoogste in onszelf liefhebben dan kunnen we ook het laagste en het hoogste in onze naasten liefhebben. De 10e sleutel leert ons dat wie en wat we zijn superbelangrijk is en tegelijkertijd super niet. Het ‘is’ gewoon, we ‘zijn’ gewoon. We hoeven niet te bewijzen wie we zijn, want we hebben alles al in huis. De Schaduw van Zelfobsessie legt haar identiteit buiten zichzelf, en maakt anderen verantwoordelijk voor wie zij is. Maar de Gave van Natuurlijkheid, die met gemak voortvloeit als we onze blik naar binnen richten, bloeit op als de onschuldige vanzelfsprekendheid van een pasgeboren kindje. Een kerstkindje.

Dus de kernvraag van deze sleutel is eigenlijk heel simpel: Hoe maak ik het mijzelf makkelijk om op de meest natuurlijke manier mijzelf te zijn?

De reis van deze 10e sleutel is geen makkelijke reis, en toch is natuurlijkheid het makkelijkste wat er is! We kunnen niet anders. Dát is de ironie van deze sleutel. Jezelf leren kennen is eigenlijk het makkelijkste en meest natuurlijke wat er is. Richard noemt de subtiele kunst van wu wei, het nietsdoen als allerhoogste vorm van kunst. Door niets meer te hoeven zijn, kan je weer jezelf zijn en ontdek je het gemak van het pure zijn van de hoogste belichaming van deze sleutel.

Ik wens ons een natuurlijke wu wei week!

Liefs, Lysanne

Copyright: Lysanne Sizoo – december 2019

Wil je meer weten over de Gene Keys of Richards eigen woorden over de 10e sleutel beluisteren dan kan je via deze link de audio voor deze gene key kopen. De transcripten van alle 64 audios zijn gebundeld in het boek the 64 ways.

Of zoek je coaching voor het verdiepen van je eigen Gene Keys profiel, dan kan je mij bereiken via san@zensan.nl of het contactformulier op genekeys.nl.

En als je meer wilt weten over het verschil tussen de verschillende definities in de zonnevlecht dan kunnen we je van harte aanraden om je eigen HD-chart te laten berekenen bij Jovian.

 

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *