Het begin van het einde

Van de Schaduw van Strijd naar de Gave van Volharding en de Siddhi van Eer.

Het begin van het einde

Met de 38e sleutel zijn we aangeland aan het begin van het einde van de rit op het zonnewiel dat iedere zes dagen een nieuwe gene key belicht. Dat betekent dat oud en nieuw, volgens de gregoriaanse kalender, zich ieder jaar middenin het spanningsveld bevindt tussen de 38e sleutel van strijd en zijn tegenspeler, de 39e sleutel van provocatie. Het leven provoceert ons om voorbij ons ego contact te maken met een diepere of hogere dimensie in onszelf en de 38e sleutel nodigt ons uit om ons boven het idee te verheffen dat deze provocaties ons leven tot een ellelange strijd maken. Hij nodigt ons uit om met volharding iedere provocerende levensles met liefde, overgave en zelfs humor te omarmen. Proost dus!! Een lekker spanningsveld voor oud en nieuw. Het is misschien dan ook geen wonder dat we juist op dit moment in de kalender, in vele delen van de wereld, maar vooral hier in Nederland, onze frustraties eruit knallen met uitbundig vuurwerk.

Dit is dus vooral niet het moment voor nieuwe voornemens maar het moment om je voor te bereiden op de lessen die je mee wil nemen naar de nieuwe cyclus die met de 41e sleutel op 22 januari begint. En je te bezinnen op wat niet meer dient in je leven, wat niet meer hoort bij de persoon die door de afgelopen 60 ‘etappes’ op het wiel hopelijk in bewustzijn en dienstbaarheid is gegroeid. En dan nog, het is geen wedstrijd, wat je in deze cyclus niet hebt geleerd komt zeker in de volgende weer terug. Of anders in een volgende incarnatie. Maar goed, deze komende vierentwintig dagen van bezinning kunnen geen kwaad.

De 38e sleutel markeert dus het begin van de eindfase. Waar we, in de klemtang tussen strijder en provocateur, terugblikken op de afgelopen cyclus op het zonnewiel en ons afvragen welke doelen we in ons leven nastreven, of ze nog overeenkomen met ons gevoel voor zingeving, wat we meenemen naar de nieuwe cyclus en wat we kunnen loslaten. De ontevredenheid van de voorgaande sleutel op het zonnerad van avontuur, de 58e sleutel, was daar al een goeie aanzet voor en de 54e sleutel, die volgt op de 38e, laat ons nadenken over de plek die we innemen in het geheel. De 61e sleutel helpt ons de ware innerlijke waarheid te ontdekken en de 60e sleutel, de realiteit van de begrenzingen van ons geïncarneerde bestaan te aanvaarden.

Weldadige tegenspoed

Soms lijkt het alsof alles in het leven tegenzit. Op het schaduwniveau van strijd lijkt het alsof we van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat verwikkeld zijn in een knokpartij tussen onszelf en alles en iedereen wat ons in de weg loopt. Ik zou best wel meer empathisch en liefdevol in het leven willen staan als ik niet omringt was door idioten die mij het daglicht niet gunnen. Ik wil best wel meehelpen om de planeet te redden maar iedere keer als ik probeer een Tesla te kopen is mijn bankrekening weer leeg. Het is vechten tegen de bierkaai. Het leven is een strijd. En je vecht. Tegen alles. Tegen iedereen. Op de schaduwfrequentie beleef je iedere tegenspoed in je leven als een gewelddadige energie die je ervan weerhoudt om je levensdoel te bereiken. Op de frequentie van de Gave van Volharding is het echter een weldadige energie die je telkens weer opnieuw vormt als een levend metaal in het vagevuur van het leven. Het is allemaal een kwestie van attitude, van levenshouding. En dat is de kern van de gene keys transmissie.

Ik had ooit een client die met recht het leven als een overlevingsstrijd beleefde. Met haar toestemming mag ik haar verhaal delen. Als klein meisje had ze letterlijk moeten vechten om het geweld van haar ouders te overleven. Zij leerde dat voor haar, aanval de beste verdediging was. Ze kwam in therapie omdat haar leven nu eigenlijk in heel rustig vaarwater was gekomen, maar dat ze telkens weer in de aanval ging om de kleinste provocaties. Ze beschreef dit aspect van zichzelf als een soort Vietnam veteraan die niet wist dat de oorlog voorbij was. Dat werd de inspiratie voor een van de mooiste visualisatie sessies die ik ooit mocht begeleiden. In een diepgaande innerlijke ontmoeting zag ze deze Vietnam veteraan in zichzelf, de schaduw van de 38e sleutel, als een ware Rambo, tot de tanden bewapent. Hij diende zich uitgeput en ietwat schoorvoetend aan. Ze legde uit dat de oorlog over was en dat ze eigenlijk wilde dat hij afzwaaide. Maar dit was te moeilijk. Dus nodigde ze hem uit om zich om te scholen tot VN vredessoldaat. In een ontroerend en liefdevol proces van zelfheling gingen ze samen, nog steeds in het innerlijke bewustzijnsveld, op zoek naar een kleermaker waar hij zijn Rambo outfit omruilde voor het uniform van een blauwhelm. De enige wapens die hij nu droeg, waren bedoeld om de vrede te handhaven en te volharden in de positieve strijd die het leven heet. Het was een bijzonder ontroerende sessie die mij altijd zal bijblijven, en die als een soort sjabloon kan dienen voor de reis van de 38e sleutel: van strijd, naar volharding, naar eer.

Positieve en regressieve pijn

Alles wat op deze wereld leeft, worstelt om te overleven, of dat nou lichamelijk, emotioneel, of mentaal is. We raken er zelfs een beetje aan gewend. De regressieve schaduw van de 38e sleutel wordt hier een beetje defaitistisch van. Je laat ontmoedigt en verslagen het leven verder aan je voorbijgaan. Op dit niveau verwarren we strijden met lijden en het is een negatieve vorm van overgave die vooral in mijn oude calvinistische cirkels erg veel voorkomt. Want lijd je niet in het leven dan doe je iets verkeerd. De reactieve schaduw is meer als de innerlijke Rambo van mijn client, erop losslaan voordat de ander je kan schaden. In deze reactieve versie raakt iemand met deze sleutel zo gewend aan het knokken dat ze niet eens doorheeft dat ze strijdlustig overkomt. Maar als we eerlijk kijken naar de dingen waar we mee worstelen dan is het altijd een combinatie van regressieve en progressieve, ofwel, vermijdelijke en onvermijdelijke pijn.

Wat deze sleutel ons komt leren is dat er zinvolle en zinloze gevechten zijn. Levensuitdagingen waar je van groeit en knokpartijen waar je gehavend en vol blauwe plekken constateert dat het totaal zinloos was, de schaduw van kanaalmaatje, de 28e sleutel van doelloosheid, totaliteit en onsterfelijkheid. Je wordt er moedeloos van. Als je gevangen zit op de frequentie van de angst dan blijf je steken in het koppige gevecht met het leven. Jij leeft in constante pijn. Gedreven door de energie van het energiecentrum van de wortel is dit een hele adrenale strijdlust, moeilijk te onderdrukken. Maar zodra je deze energie juist gebruikt om de liefdevolle en eerbare strijd aan te gaan met je eigen groeiproces dan verander je iedere levensprovocatie van een regressief pijnmoment naar een progressief groeimoment. Blijft trouwens net zoveel zeer doen, dat wel. En toch is het anders, misschien te vergelijken met barensweeën. Je bent niet langer iemand die zich laat beangstigen en opjutten door levenspijn, maar iemand die met de intuïtieve moed van de 28e sleutel roept: kom maar op, doe wat je wilt, ik overleef niet alleen, ik zegevier. Shit happens, maar ik maak er wat moois van! Dit is de liefdevolle lichtstrijder die weet dat ze altijd weer wat nieuws kan leren en die volhardt in al haar levenslessen.

Al het leven is lijden

Ik snapte dat pas toen ik aan mijn boeddhistische therapeut vroeg wat die boeddha nou eigenlijk dacht toen hij zei dat we ons niet moeten hechten aan onze pijn. Moesten we ons verdriet en onze boosheid gewoon maar loslaten? En hoe dan?? Schaterlachend antwoordde ze dat boosheid en verdriet vanzelfsprekend bij menszijn hoorde, maar dat ons verstand er vaak nog een schepje bovenop wil doen. Bijvoorbeeld, na mijn eerste miskraam ervaarde ik niet alleen het verdriet van mijn verlies, maar ook mislukking en ik maakte het nog erger voor mezelf door vanuit mijn hersenspinsels mezelf verantwoordelijk te stellen voor het feit dat mijn moeder nu niet oma kon worden, dat ik mijn man geen kindje kon geven, en dat ik dit, als goed gereformeerde zuster, eigenlijk ook niet verdiend had!!! Klassieke voorbeelden van regressieve opgeklopte slagroom pijn! Mijn heerlijke boeddha therapeut leerde me dat we genoeg hebben aan de slagroom die het leven ons serveert, zonder de verstandelijke mixer erin te zetten!!

Volharding accepteert tegenspoed

De Romeinse senator Tacitus zei, “voorspoed is de toetssteen van het karakter; want in tegenspoed kan men volharding tonen, maar door voorspoed wordt men bedorven.” Het ego groeit nou eenmaal niet als alles ons voor de wind gaat maar vlijt zich met een lekkere cocktail aan de stille wateren van zijn eenzame en afgescheiden bestaan. De Gave van Volharding maakt onderscheid tussen het soort onnodige worstelen dat ons nog dieper het schaduwniveau intrekt en het ‘meestrijden’ met het leven opdat we groeien. Mijn verdriet mocht beleeft en verwerkt worden, en mijn gevoelens rond mislukking provoceerde me tot een weldadige strijd waaruit ik mocht leren dat kwetsbaarheid de hoogste vorm van kracht is en dat mislukken een lelijk woord voor ervaring is. De leus waar ik mee opgroeide, wees sterk want zwak zijn is laf, mocht daarna bij het oud vuil.

Dus vraag jezelf hoe jij omgaat met de zin van het lijden. Hoe jij omging met de weldadigheid en zelfs de liefdadigheid van tegenspoed de afgelopen cyclus. Verloor jij jezelf in een regressieve pijn die geen enkele zingeving kon ontdekken in de provocerende levenslessen of probeerde je de progressieve groeipijn te omarmen die je steeds weer op een nieuwe bewustzijnsreis voerde, steeds een beetje dichterbij je ware kern en je levensdoel als geïncarneerde bewustzijnsvonk die er is om de mensheid te dienen met zijn of haar gaven.

Laat je deze dagen uitdagen door de provocateur en de strijder om erachter te komen wat het leven, jouw leven, waard is. Laat het vanuit je wortelcentrum opborrelen als de pure levensvreugde van de lichtstrijder die middenin de branding staat! Wat laat je los en wat neem je mee? En wat is je plek in het geheel, de vraag waartoe de 54e sleutel ons uitnodigt, de volgende fase in deze gefaseerde afsluiting van onze huidige cyclus op het grote zonnewiel van avontuur!

Ik wens ons allemaal een progressieve strijdende week!

Liefs, Lysanne

© Lysanne Sizoo 01-01-2020

Wil je meer weten over de Gene Keys of Richards eigen woorden over de 38e sleutel beluisteren dan kan je via deze link de audio voor deze gene key kopen. De transcripten van alle 64 audios zijn gebundeld in het boek the 64 ways.

Of zoek je coaching voor het verdiepen van je eigen Gene Keys profiel, dan kan je mij bereiken via san@zensan.nl of het contactformulier op genekeys.nl.

En als je meer wilt weten over het verschil tussen de verschillende definities in de zonnevlecht dan kunnen we je van harte aanraden om je eigen HD-chart te laten berekenen bij Jovian.

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *