Het voordeel van de twijfel

Van de Schaduw van Twijfel, naar de Gave van Onderzoek, en de Siddhi van Waarheid

De komende dagen staat de zon in de 63e sleutel van onderzoek en mogen we allemaal de uitdaging aangaan om beter gebruik te maken van onze twijfelende geest. Na een paar weken te hebben vertoefd in de emotionele wateren van de zonnevlecht (de 49e, 30e, 55e, en 37e sleutels) reizen we met de 63e sleutel naar de wereld van inspiratie, naar de mentale wereld, ofwel de kroonchakra. En deze 63e sleutel is omgeven met mentale vriendjes. Niet alleen maakt het een kanaaltje met de 4e sleutel van begrip in het voorhoofdchakra, maar haar tegenspeler is de 64e sleutel van verbeeldingskracht. Enerzijds zal je deze week dus misschien ervaren hoe het is om te dansen met intolerante, verwarrende twijfels, anderzijds worden we uitgenodigd die dans te verheffen tot een begripvol, verbeeldend onderzoek. Alles danst met alles, of ze nu voorkomen in je profiel of niet.

Maar wat is twijfel eigenlijk?

De twijfel van de 63e sleutel zit dus in je hoofd, het is een ‘hoofdige’, mentale twijfel. Ik twijfelde eindeloos of ik wel of niet mijn appartementje publiekelijk moest verhuren. Maar ik ben emotioneel gedefinieerd, dus mijn twijfel hoort bij het uitsurfen van mijn emotionele golf. De meerkoet twijfelt er geen moment aan om alle eenden, zwanen en mensen bij zijn nestje weg te jagen, want die werkt puur op instinct. Die vraagt zich niet eerst af of de eendjes zich daardoor niet gekwetst zullen voelen. Ik wel! Waar ik niet aan twijfel is of het gras op de dijk groen is. Maar ja, ik noem het groen omdat ooit iemand in mijn leven me leerde dat de naam voor die kleur groen was. Maar wie weet, ziet iemand anders wel een hele andere kleur, waar zij het woord ‘groen’ op hebben leren plakken. En dan hebben we het nog niet eens over kleurenblindheid of synesthesie. Voel je de twijfel? En dan die boom die eenzaam in een bos omver kukelt, is die wel echt gevallen als niemand het heeft waargenomen. Sommige mensen worden haast boos van dit soort speculatieve mentale experimenten. Wat is de waarheid? Er moet toch een waarheid zijn?

Wat is de waarheid?

Twijfel wil weten wat de waarheid is. Maar, zo schrijft Richard Rudd, de vader van de Gene Keys, twijfel is waarheid. Daar schiet je niet zoveel mee op als waarheidszoeker. En toch, zoals bij alle schaduwen, is de siddhi de parel in de oester van de schaduw: waarheid is de parel in de oester van twijfel. In het citaat dat gekozen is voor de polsslag deze week, gaat het over de onderzoekende geest van een kind. Als een kind een tafel zou zien vliegen dan zou het niet denken “dat kan niet”, of aan haar verstand twijfelen. Het gaat misschien zelfs wel op onderzoek uit om te kijken of de stoel ook kan vliegen. Waarheid, zoals ons menselijk verstand dat zou begrijpen, is een constant veranderde staat. Wat vandaag waar is, kan morgen weer worden achterhaald.

De mind twijfelt zich suf in de hoop achter ‘de’ waarheid te komen. En net als bij de 30e sleutel, met de schaduw van verlangen, is het twijfelen op zich, of het verlangen op zich, niet verkeerd. Het is de manier waarop we met deze energie omgaan die bepaald of we ons erdoor laten ondermijnen of ons juist laten uitdagen om steeds weer een nieuw stapje op onze interne en externe ontdekkingsreis te zetten. Vrolijk twijfelend! De twijfel van de 63e sleutel, gezien vanuit de gave-frequentie, is namelijk een onpersoonlijke, objectieve energie, een filosofische twijfel, de twijfel van het mind experiment, zoals de twijfel van een goede wetenschapper die zich telkens weer afvraagt of zijn of haar hypothese nog standhoudt. Ra Uru Hu, de vader van Human Design legt uit dat, net als de verbeteringsenergie van de 18e sleutel, de 63e sleutel niet bedoeld is om persoonlijk genomen te worden. Het is een collectieve energie die de mensheid steeds weer een stukje verder op haar evolutionaire pad brengt. En Richard voegt daaraan toe, tot en met de ontdekking dat we als ‘mens’ niet een mens zijn met een ziel, maar een ziel in een mensenlichaam.

Dogmatisch denken is dan ook een van de grootste valkuilen voor mensen met deze 63e sleutel in hun profiel. “Dit is de waarheid waar ik me aan vastklamp, en al gooien ze me op de brandstapel, ik verbrand liever dan dat ik twijfel”. En dan stagneert ieder onderzoek! Als we ons twijfelen persoonlijk maken dan raken we verstrikt in zelftwijfel en achterdocht, de twee uitersten van de schaduwfrequentie van deze sleutel. Beiden worden gedreven door hersenspinsels die telkens weer proberen die nare twijfelende energie om te zetten in ‘waarheid’.

Stapje voor stapje

Wat een grap van de natuur. Wij zijn gemaakt om te twijfelen zodat we op zoek gaan naar het antwoord. Terwijl ‘het antwoord’ een bewegend doel is. Maar door al dat (gezonde) twijfelen gaan we wel op onderzoek uit, eerst in de materiële wereld om ons heen, waarbij we nieuwe manieren ontdekken om energie op te wekken, medicijnen te ontwikkelen, en sociale structuren te bouwen, en dan in onze interne wereld, waar deze 63e sleutel nauw verbonden is met het spirituele pad van yoga. Stapje voor stapje, Asana voor Asana, mantra voor mantra, duiken we dieper in het wezen van ons bestaan.

Soms helpt het mij om de schaduwen van bepaalde gene keys te zien door de ogen van de peuter die nog heel veel te leren en te accepteren heeft. En dat vaak zonder enige schroom, moedig en met volharding. Stel je voor, je bent bijna een jaar oud en overal om je heen zie je mensen die op twee benen ver boven je uit torenen. Jij bent al van liggen, naar zitten, naar kruipen gevorderd, maar voelt de evolutionaire onderdruk (doen, verlangen, instinct) om ook op twee benen te staan en gebruikt de evolutionaire bovendruk (inspiratie), om te bedenken, hoe onbewust dat ook nog is, hoe je dit kan bewerkstelligen.

Als je als klein mensje op dat moment al aan zelftwijfel zou leiden, en helaas komt dat bij sommigen al heel vroeg voor, dan blijf je op je bips zitten en denk je “zie je wel ik ben stom, al die mensen kunnen iets wat ik niet kan”. En misschien begint er zelfs al een onbewust slachtoffertje zich van je lagere zelf meester te maken, “wat gemeen”. Maar de meesten van ons staan op die leeftijd nog in contact met de energie van alle gaven en siddhis, en gaan, gezien vanuit de 63e sleutel, op mentaal onderzoek uit. “Hier is een kruk, kan ik me daaraan optrekken?” Kruk valt om. Jij valt om. “Deze stoel dan?” Opa zit op de stoel en helpt je een handje. Op dat moment is jouw ‘waarheid’, een stoel met een opa erop helpt mij om mijn beetjes te vinden. Een stoel zonder opa, merk je later, valt ook om. Au!

Je blijft echter ‘twijfelen’, en blijft op onderzoek uitgaan. Hopelijk zelfs geholpen door tweebenige goden en de godinnen in je omgeving. En langzaam ontdek je dat je niet eens een opa, of een tafel, of een mamma, of een ‘wat dan ook’ nodig hebt, maar dat je gewoon zelf kan staan. En al staande, twijfelend aan de vraag of dit genoeg is, neem je je eerste stapjes. Jouw twijfel blijft onpersoonlijk, het slaat niet om in zelftwijfel, of een achterdocht dat anderen niet willen dat je op je eigen benen staat. Of wel. Maar daar gaan we dus allemaal deze week aan werken!

Ik eindig met de woorden van Richard, en hoop dat we deze week onszelf allemaal het voordeel van de twijfel zullen geven. “Op de schaduwfrequentie bestaat er niets anders dan waarheid, op de gave-frequentie bestaat er niets anders dan waarheid. Waarheid is ieder stapje op het pad. (…) Het enige wat je echter zal vinden aan het eind (..) is paradox, poëzie en verbijstering. Dit is de wereld van de Waarheid met een hoofdletter W! Hoe verhoogt iemands bewustzijn ook mag zijn, of hoe geavanceerd hun yogadiscipline ook is, totdat zij het niveau van het siddhische rijk bereiken, zullen ze nooit de ultieme paradox doorgronden van wat waarheid is. De enige manier om deze bewustzijn staat te bereiken, is door totale innerlijke overgave. Na al je inzet en inspanning op zoek naar waarheid moet je uiteindelijk samensmelten met je eigen twijfel.” Richard Rudd – 63e gene key.

Geniet van je week!

01-03-2019 – ©Lysanne Sizoo

Wil je meer weten over de Gene Keys of Richards eigen woorden over de 63e sleutel beluisteren dan kan je via deze link de audio voor deze gene key kopen. De transcripten van alle 64 audios zijn gebundeld in het boek the 64 ways.

Of zoek je coaching voor het verdiepen van je eigen Gene Keys profiel, dan kan je mij bereiken via san@zensan.nl of het contactformulier op genekeys.nl.

En als je meer wilt weten over je Human Design  profiel dan kunnen we je van harte aanraden om je eigen HD-chart te laten berekenen bij Jovian.

In onze facebookgroep kan je ervaringen uitwisselen met andere gene keys reizigers en je eigen bijdrage leveren aan het verrijken van deze kennis.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *