Je bent een kern van puur Bewustzijn

Van de Schaduw van Oppervlakkigheid naar de Gave van Zelfverzekerdheid en de Siddhi van Tegenwoordigheid.

Je bent een kern van puur Bewustzijn

De komende dagen worden we uitgenodigd om dicht bij onze kern te blijven. Om stilletjes observerend, aanwezig te zijn in ons eigen leven. Van moment tot moment. Niet bezig met de verwachtingen, zorgen, of dromen voor morgen. Niet bezig met de boosheid, de rancune of het verdriet van gisteren. Niet bezig met wat andere mensen van je willen of denken, zelfs niet in het moment. Jezelf voelen, zien en beleven. Om zo de tegenwoordigheid van het goddelijke te belichamen.

De 20e sleutel is een mystieke sleutel, die op het schaduwniveau echter zo ver verwijderd is geraakt van haar eigen kern, dat oppervlakkigheid haar enige uiting is. En de 20e sleutel is een logisch vervolg op de 8e sleutel van stijl, van vorige week, waarin we werden uitgenodigd om ons unieke gedifferentieerde zelf te ontdekken en te vieren. De 20e sleutel leert ons hoe we dit kunnen doen en waar het mis kan gaan.

Terug naar de bron

De oorspronkelijke I Ching interpretatie van het 20e hexagram, sprak over het ontwikkelen van een innerlijke afwachtende blik en het bestuderen en doorgronden van de motieven van anderen. Het werd in de verschillende vertalingen dan ook wel de beschouwing genoemd, of contemplatie. En dat is de naam die deze sleutel in Human Design draagt. Daar hoort het bij het zogeheten integratie-kanaal, de ruggengraat van onze incarnatie. De vier kanalen die tezamen dit integratie-kanaal vormen, hebben allemaal te maken met het bekrachtigen van jezelf: door zelfbehoud, het ontdekken van je individuele aard, zelf expressie, het innerlijke weten, richting, identiteit en de rol van het zelf. En de boodschap van dit integratie-kanaal is: ik hou van mezelf en ik bekrachtig mezelf door te luisteren naar mijn intuïtie in het nu.

In de Gene Keys wordt deze 20e sleutel gezien als de graadmeter van de mate waarin Bewustzijn zich kan incarneren in menselijke vorm. Denk aan het zonlicht dat door het raam schijnt. Hoe viezer het raam, hoe minder zonlicht er doorheen kan dringen. De Schaduw van Oppervlakkigheid is als een huis met stoffige ramen waar de eigenaar zich hol en leeg in heeft teruggetrokken, of manisch bezig is de meubels te verzetten, zonder ooit te ontdekken dat zij in een wereld vol licht leeft. En ‘vies’, als we het op onszelf betrekken, is de mate waarin we ons ‘thuis’ bevuilen met niet-geïntegreerde ego-deeltjes die allemaal proberen de dienst uit te maken in ons incarnatievoertuig. Net als bij de 10e sleutel, leidt de intense zelfobservatie van deze sleutel uiteindelijk tot een doorbraak naar het omarmen van onze ware identiteit, als fonkelende sprankjes goddelijkheid.

Een weekje ramen lappen

Mediteren, mindfulness, of aandachtig wandelen, zijn allemaal manieren om langzaam weer je ramen schoon te poetsen. Niets anders doen dan stilstaan in het besef dat je mens bent. Je niet laten meelokken door je gedachten die als treintjes langskomen op het perron van je bewustzijn, geen uitlaatklep zoeken voor heftige emoties die in je zonnevlecht ontstaan of er doorheen golven. Gewoon ‘zijn’. De 20e sleutel nodigt ons uit om op het perron te blijven zitten! En om met bewustzijn en aandacht ieder hoekje en gaatje van ons unieke en gedifferentieerde perron te onderzoeken en hier en daar zelfs een raam open te zetten.

Hoe beter je de contreien van je perron leert kennen, hoe zelfverzekerder je wordt, de gave van de 20e sleutel. Je weet dat als er een goederentrein voorbij dendert met negatieve emoties van de buurman, dat de raampjes in de wachtruimte gaan trillen. Je ziet het. Je merkt het op. Je doet er niets aan. Je beleeft het. En je weet dat er van die kleine treitertreintjes zijn, die je altijd weer uit je tent lokken met een sneer of een slim repliek. Je weet het, dus je reageert er niet op. Het treintje tuft binnen en tuft weer door. Dag provocatie treintje, ik hou van je, maar ik hoef vandaag niet met je te spelen.

De Gave van Zelfverzekerdheid

Iemand die zich volledig bewust is van zichzelf, in ieder moment, maakt zich geen zorgen meer over morgen, want hij weet dat hij alles in huis heeft om iedere nieuwe omtuimelende evolutiegolf te doorstaan. Zonder iets te doen, gewoon door het te doorleven. En dat is zo belangrijk. Want de tegenspeler van de 20e schaduw is de 34e Schaduw van Dwang. En iets afdwingen ligt op een hele andere frequentie dan de macht en de majesteit, die ook bij de 34e sleutel horen. Bovendien maakt de 20e sleutel ook nog eens een kanaaltje met de 34e, en met de 10e en de 57e sleutels. Het is, zei ik al, een hele bijzondere sleutel! Hier dansen dus op de angstfrequentie, de energieën van oppervlakkigheid, dwang, zelfobsessie en onrust. Maar op de frequentie van vertrouwen en liefde, en een beetje opgepoetste raampjes, kan dit getransformeerd worden naar zelfverzekerdheid, macht, natuurlijkheid en intuïtie. Waarom laten we ons dan allemaal meevoeren op de stroomversnellingen van het dagelijkse leven?

De angst van de 20e sleutel is de angst voor de dood van het ego, te vergelijken met de angst van de 10e schaduw. Wie ben ik als ik niet de persoon ben die ik denk dat ik ben? En erger nog, wat als ik niet de persoon kan zijn waarvan ik denk dat anderen denken dat ik het moet zijn? Ingewikkelde en onnodige hersenspinsels. Hoe kan je nou ooit iets anders zijn dan wat je gewoon bent? Alleen door bij jezelf stil te staan, en je niet meer te laten definiëren door anderen, kom je erachter wie je werkelijk bent. En dat vergt een proces van getuigen, observeren, sorteren en integreren. Het is niet egoïstisch om zo met jezelf bezig te zijn. Het is de hoogste vorm van zelfopoffering, wat jouw zogenaamd pleasende ego-deeltje je ook influistert.

Het ego, het kleine zelf, is een rijke verzameling ego-deeltjes die allemaal een eigen agenda in je psychologische systeem hebben. Je zou iedere Gene Keys schaduw kunnen zien als een ego-deeltje dat de baas van je systeem wil zijn omdat ze denkt dat ze daarmee het systeem beschermd. Je innerlijke criticus wil je behoeden voor bespotting. Je innerlijke perfectionist probeert je te behoeden voor mislukkingen. En dan zijn er de ego-deeltjes die bang onder een stoel zijn gekropen. Je kleine kleuter, je dromer, je burgerlijke of juist je Boheemse zelf. Als straatjongens zonder bendeleider blijven ze met elkaar strijden. En dat leidt af. En dat leidt tot afleidende oppervlakkigheid. Want die bendeleider, dat ben jij. Dat aspect van jezelf dat in contact staat met je hogere Zelf. Dat aspect van jezelf dat je ontdekt als je eindelijk thuiskomt en op je perronnetje blijft zitten. Dat aspect van jezelf dat observeert en getuigt, en niet gedreven wordt door de schaduwangsten van de ruziënde ego-deeltjes.

In mijn Psychosynthese opleiding werd het mediteren geïntroduceerd door de zogeheten desidentificatie oefening. Heel kort samengevat is de strekking:

Ik heb een lichaam, maar ik ben niet mijn lichaam, ik ben meer dan een lichaam.

Ik heb emoties, maar ik ben niet mijn emoties, ik ben meer dan emoties.

Ik heb gedachten, maar ik ben niet mijn gedachten, ik ben meer dan gedachten.

Wat blijft er dan over, als ik me niet langer identificeer met mijn gedachten, mijn lichaam, mijn emotie?

Of mijn kleuter, mijn criticus, mijn dromer?

Ik ben een kern van puur Bewustzijn, verbonden met mijn ziel.  Een onuitputtelijke, altijd beschikbare lichtbron.

 

En die beleving, waar je innerlijke ego raampjes niet eens kraakhelder schoon zijn, maar zelfs wijd open staan, is waar het ego, aan het begin van de spirituele reis, zo bang voor is. Hij weet nog niet dat het Zelf hem nodig heeft om met de buitenwereld te communiceren, maar denkt dat hij zal worden vernietigd door het Licht. Dat doet het uiteindelijk ook, maar dat is het verhaal van de verlichte staat van de siddhi, waar het ego op een geheel natuurlijke manier samensmelt met de tegenwoordigheid van het goddelijke. Waarom zouden de lieve goden ons dit prachtige communicatie-instrument hebben gegeven om het als een rotte appel uit ons systeem te verwerpen? Voor de meesten van ons blijft het voorlopig bij de uitdaging om dicht bij onszelf te blijven, om het licht door de raampjes van ons ego te laten schijnen, en ieder aspect van het menszijn te beleven, van binnenuit. Het ego hoeft niet af te sterven, het is niet slecht.

Zelfverzekerdheid kent zichzelf

Zelfverzekerdheid kent zichzelf. Kent ieder ego-deeltje, iedere schaduw, en kan er liefdevol vanuit een getuigende observerende plek mee omgaan. Ik word beledigd, maar ik ben niet beledigd, ik ben ‘meer’ dan beledigd zijn. Deze 20e sleutel leert je om als een energetische levenssurfer totaal in de flow van het bestaan te zijn. Dat ziet er ontzettend makkelijk uit aan de buitenkant, maar het vereist een innerlijke zowel als een uiterlijke kracht. Het vereist zelfliefde en zelfkennis, zelfbekrachtiging, en zelfexpressie. En dat is iets heel anders dan de zelfobsessieve oppervlakkigheid van de 10e en de 20e schaduw. Het is een van de vele perronnetjes op weg naar collectieve verlichting en een station dat we allemaal moeten passeren.

Dus de komende dagen mogen we de oppervlakkige afwezigheid in ons eigen systeem gaan transformeren door het omarmen van alle bange, niet geïntegreerde ego-deeltjes die op het perron zijn uitgestapt en daar rondzwerven. En met liefdevolle, getuigende zelfverzekerdheid en natuurlijkheid, vol intuïtieve kracht, houden van wie we zijn, met alles wat daar mooi en lelijk aan is.

Een ego dat op de frequentie van de gave trilt, is een prachtig instrument om de wereld mee te dienen. Hij leeft niet in oppervlakkige isolatie, maar als zelfverzekerd onderdeel van een veel groter geheel. Hij voelt een natuurlijke behoefte aan dienstbaarheid aan deze hogere, diepere macht binnen en buiten zichzelf, of je dat nu God, het leven, de evolutie, of het universum wilt noemen. Of gewoon, de tegenwoordigheid die in jou leeft.

Blijf dus lekker thuis deze week!

Liefs, Lysanne

 

21-05-2019 – ©Lysanne Sizoo

© Lysanne Sizoo 2019

Wil je meer weten over de Gene Keys of Richards eigen woorden over de 20e sleutel beluisteren dan kan je via deze link de audio voor deze gene key kopen. De transcripten van alle 64 audios zijn gebundeld in het boek the 64 ways.

Of zoek je coaching voor het verdiepen van je eigen Gene Keys profiel, dan kan je mij bereiken via san@zensan.nl of het contactformulier op genekeys.nl.

En als je meer wilt weten over je Human Design  profiel dan kunnen we je van harte aanraden om je eigen HD-chart te laten berekenen bij Jovian.

In onze facebookgroep kan je ervaringen uitwisselen met andere gene keys reizigers en je eigen bijdrage leveren aan het verrijken van deze kennis.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *