Mensen maken plannen en de goden lachen

Van de Schaduw van Verwachting naar de Gave van Onthechting en de Siddhi van Viering

Mensen maken plannen en de goden lachen ons uit

Soms krijg ik bij het schrijven van deze blogs vast een voorproefje van het thema, ter inspiratie. Deze week was het wel bijzonder sterk. Ik had verwacht deze blog gisteren al te schrijven, maar vanaf het moment dat ik wakker werd verliep de dag niet meer volgens verwachting.

Ik werd gewekt door een gezellige tekst van één van mijn jonge neven die even langs wilde komen voor een kop thee. Natuurlijk! Ik kan ook later naar de markt gaan en dan mijn blog schrijven. En ik zag zelfs dat ik tijd had om nog even snel naar het zwembad te gaan voor mijn wekelijkse baantjes, voordat ik hem zou ophalen van het station. Dus, zwempak aan, auto in. Zwembad dicht. Pijpen stuk. Niet voor een gat te vangen reed ik snel door naar het zwembad in de stad waar ik hem op zou halen. Maar dat was ook dicht. Altijd, op woensdag. Had ik even kunnen checken. Maar goed, dacht ik opgewekt, als ik dan toch in het leuke stadje was, kon ik meteen even groente halen bij die mooie ecologische groenteboer, en kon ik de markt van mijn lijstje schrappen. Groenteboer gesloten, wegens sterfgeval.

De mens maakt plannen en de goden lachen haar uit. Grinnikend ben ik toen maar een broodjeszaak ingedoken, en koffie met ontbijt besteld. En omdat de rest van de dag verder net zo grillig verliep, schrijf ik pas vanochtend deze ietwat verlate blog. Maar wel verrijkt met de absurditeit van de 42e sleutel, die op het schaduwniveau tot pure frustratie leidt, maar op het niveau van de siddhi, tot een bijna giechelige viering van de grap van het leven.

Loslaten maar niet wegdrukken

De 42e sleutel heeft enerzijds te maken met het loslaten van je verwachtingen, ofwel, het loslaten van de uitkomst van je verwachtingen, en anderzijds met de neiging op zo in de toekomstige verwachting te leven dat je de realiteit van nu misloopt, en dus ook het feestje van het hier en nu. Heel banaal gezegd, die broodjeszaak die ik in mijn ‘grinnikende overgave’ ontdekte was onverwacht en nieuw, en een plek waar ik in de toekomst zeker nog eens terug zal komen.

Richard schrijft, “bijna iedereen staat te wachten op het ‘station der verwachting’”. We stellen ons recht op geluk uit en onderwerpen het aan een soort voorwaardelijkheid, ‘als dit, dan dat’. We zijn allemaal zo met ‘straks’ bezig dat we vergeten om in het nu te leven. Niet straks. Niet eerst nog even dit afwachten, of nog eerst even dat najagen. Om ook te accepteren, zoals we uit HD leren, dat de 42e sleutel ons helpt om dingen hun natuurlijke einde te laten hebben, zodat er weer nieuwe ervaringen kunnen ontstaan, want de 42e sleutel is ook onze genetische vergankelijkheidssleutel.

Iedere 7 jaar een nieuw lijf

Er zijn verschillende methoden en leerscholen die zich beroepen op cyclussen die steeds 7 jaar duren. In HD duurt het de-conditioneringsproces 7 jaar, op het gouden pad komen we drie van dit soort 7 jaar cyclussen tegen die ook ruwweg overeenkomen met het antroposofische gedachtengoed van Rudolf Steiner. Ook is het een feit dat het merendeel van onze lichaamscellen zich iedere 7 jaar vernieuwen. Tot ze het niet meer doen, en onze vorm langzaam wordt afgebroken. De ultieme cyclus, ons leven, onze incarnatiecyclus, komt ook ten einde, zodat er een nieuwe cyclus kan beginnen. Het is een prachtig, uitdagend spel, dat eindigt met de dood van de vorm, van ‘de Lysanne’ in mijn geval, maar niet van het Bewustzijn dat zich als een eindeloze golf steeds weer opnieuw incarneert totdat het zichzelf weer met zichzelf heeft verenigd. En daaruit volgt ook de hoogste spirituele essentie van deze sleutel, de viering van de rol van dienstbaarheid die wij als gastheer of gastvrouw van het Bewustzijn mogen vervullen. En dat we zelfs mogen ervaren dat we door het liefdevolle integreren van onze schaduwangsten, steeds dichterbij onze ware onsterfelijkheid komen. Want op het niveau van Bewustzijn, het niveau van ons allerhoogste Zelf, zijn we tijdloos.

Het enige constante is verandering

De tegenspeler van deze 42e sleutel is de 32e sleutel van mislukking of falen. En doodgaan, vanuit de optiek van de 32e schaduw is natuurlijk de grootste mislukking. En hoewel we dankbaar mogen zijn voor en goed functionerende gezondheidszorg, deze 32e schaduw beïnvloed zeker de manier waarop we met het levenseinde omgaan. Gedreven door deze angst raakt de 42e sleutel op het schaduwniveau verstrikt in haar eigen verwachtingen, óf, in de repressieve versie, leeft het een grauw ietwat gedesillusioneerd leven waar iedere verwachting is verdrongen. En het verdringen van je verwachtingen niet hetzelfde als onthechting!

Dus dit wordt een uitstekende week om eens intern te polsen hoe je zelf met je verwachtingen omgaat. Heb je een lichte vorm van veranderingsfobie? Word je boos of gefrustreerd als dingen anders lopen dan je had gedacht. Of dénk je super onthecht te zijn, maar ben je gewoon te bang geworden om verwachtingen te hebben? Misschien gaan er voor jou deze week ook wel zwembaden plotseling dicht en krijg je onverwacht bezoek. Herken dit als de onschuldige gebeurtenissen waar we onze ‘grote’ verwachtingsbehoefte op kunnen trainen! Of misschien merk je ineens dat je steeds weer dezelfde scenario’s in je leven tegenkomt omdat je altijd maar weer vroegtijdig dingen afbreekt voordat ze een natuurlijk einde hebben bereikt. En dus zonder de juiste lessen eruit te leren.

Vaak bouwen we onze toekomstverwachtingen op onze ervaringen uit het verleden. We leven met een soort ‘ooit’ gevoel, dat het ‘ooit’ weer anders zal zijn, of ‘ooit’ weer zoals het was. Maar ooit is nooit. Het is niet nu, in dit moment. En als je blik op ooit staat, dan mis je wat er zich voor je neus wil afspelen. Want ieder moment dat we leven krijgen we de kans om mee te schrijven in ons levensscript. Om medescheppers te zijn in ons levensverhaal. Jij bent ‘nu’ in dit moment, en ‘nu’, een moment later, ben je alweer anders. Mijn woorden veranderen wie je bent, want alles wat we lezen, zien, horen, ruiken en doen heeft de kracht om ons van moment tot moment te beïnvloeden. Alles, zegt deze 42e sleutel, is verandering. Dus waarom zou je verwachtingen hebben, als je niet eens weet wie je morgen bent en hoe de wereld er dan uit zal zien.

Zodra jouw verlangens, het onderwerp van de 30e sleutel, verstrengeld raken met de projecties van je verstand, slaan ze om in verwachtingen, en die eindigen bijna altijd in teleurstelling. Iedere keer als je merk dat je denk ‘als dit, dan dat’, dan heb je met de schaduw van deze sleutel te maken. Maar net zoals we onze verlangens niet moeten verdringen, mogen we leren er op de juiste, vaak onpersoonlijke manier mee om te gaan als evolutionair brandstof. En dat geldt ook voor de verwachtingen die uit deze verlangens voortvloeien.

Niet gehecht zijn aan de uitkomst

Op de liefdesfrequentie van de Gave van Onthechting mogen we wel degelijk onze verwachtingen voelen en ervaren, maar we klampen ons niet meer vast aan een bepaalde uitkomst. Relaties mogen uitgaan. Banen mogen opgezegd worden. Deuren mogen dichtgaan, omdat je weet dat er daardoor andere deuren weer open zullen gaan. En het is eng, natuurlijk, verandering is eng, maar het is ook een natuurlijk proces. En als iedere cel in je lichaam het eng zou hebben gevonden om vernieuwd te worden, dan bestond je allang niet meer!!

Onthechting is een begrip uit het boeddhisme en ik heb het zelf altijd begrepen als niet gehecht zijn aan de uitkomst van iets. Accepteren dat het is wat het is. En er mag best hoop zijn, en vertrouwen, en zelfs een positiviteit. Het is niet, ‘hoop op het beste en verwacht het slechtste’. Want dat is ook een soort hechting. Ali Ibn abi Talib, de neef en schoonzoon van de profeet Mohammad zei het weer net ietsjes anders: onthechting is niet dat je niets moet bezitten, maar dat niets jou bezit! Het heeft dus ook te maken met de kunst om niet geïdentificeerd te zijn met wie je bent in de wereld. Een soort luchthartige afstandelijkheid tot het hele spel van de Maya. De grap van het menszijn.

Onthechting is niet dat je nergens om geeft. Het is juist dat je overal om geeft, in alles duikt wat het leven je biedt, maar totaal onvoorwaardelijk. En dat gaat steeds makkelijker, hoe meer afstand je hebt tot het kleine zelf, dat ik-ben bewustzijn, dat vergeet dat ze deel uitmaakt van een veel groter geheel. Richard zegt: “met dit onthechte perspectief ga je misschien zelfs wel voelen dat je leven een soort boek is, en ook al ben jij de held of de heldin die al gaande het verhaal schrijft, ben je tegelijkertijd ook de lezer, gefascineerd en geabsorbeerd, die zichzelf niet verliest in de woorden of in de details”.

Voor mij ging het gewoon niet lukken om te zwemmen gisteren, en hoe sneller ik ieder idee van een dagplanning los kon laten, hoe meer ik kon genieten van mijn jonge neef die spontaan zijn tante een bezoekje brengt. En de elektricien die eindelijk na weken op de stoep stond, net toen ik een boswandeling wilde gaan maken om het niet-zwemmen te compenseren. Op een hele onschuldige manier mocht ik gisteren weer leren dat veel teleurstellingen uiteindelijk geweldige zegeningen bleken te zijn

En dát is de energie van de 42e siddhi, die ineens de grap doorheeft van wat het is om mens te zijn. Dus, schrijf een kleine memo naar de schaduw van de 42e sleutel deze week. Lief bang ego-deeltje dat vol verwachting zit te wachten op het moment dat het leven echt gaat gebeuren, of bang bent om het beste te mogen verwachten voor jezelf. Wordt wakker, leef nu, vertrouw erop dat wat komt, komt, en dat je ieder moment dat je leeft mag vieren.

Uitbundig mag vieren!!

Geniet van een verwachtingsvolle en onthechte week.

Liefs, Lysanne

 

11-4-2019 – ©Lysanne Sizoo

© Lysanne Sizoo 2019

Wil je meer weten over de Gene Keys of Richards eigen woorden over de 42e sleutel beluisteren dan kan je via deze link de audio voor deze gene key kopen. De transcripten van alle 64 audios zijn gebundeld in het boek the 64 ways.

Of zoek je coaching voor het verdiepen van je eigen Gene Keys profiel, dan kan je mij bereiken via san@zensan.nl of het contactformulier op genekeys.nl.

En als je meer wilt weten over je Human Design  profiel dan kunnen we je van harte aanraden om je eigen HD-chart te laten berekenen bij Jovian.

In onze facebookgroep kan je ervaringen uitwisselen met andere gene keys reizigers en je eigen bijdrage leveren aan het verrijken van deze kennis.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *