Positieve mentale draaikonten

Van de Schaduw van Opinie, naar de Gave Vooruitziendheid en de Siddhi van Alwetendheid

Positieve mentale draaikonten

Positief en draaikont worden meestal niet in dezelfde zin gebruikt. En toch is het de kern van de kracht van de 17e sleutel die de komende dagen onze zienswijzen en mentale architectuur zal beïnvloeden. Als polderende Nederlanders houden we van een goed debat. Iedereen heeft ergens wel een mening over. In Engeland, waar het ‘not done’ is om aan tafel over religie, politiek of seks te spreken, is het debat in de huiskamer des te verhitter. Ik was net begonnen aan mijn opleiding tot journalist toen de Britse premier Thatcher tijdens een congres stelde: “The lady is not for turning!” Ze werd prompt beloond met de geuzennaam de IJzeren dame.

En dan is er die andere vrouwelijke premier, die al even stellig, nu al twee jaar lang roep: “Brexit is Brexit! Zij krijgt echter geen geuzennaam, en verdwijnt waarschijnlijk nog vandaag van het toneel. Mentale vasthoudendheid is al lang niet meer aantrekkelijk in een leider. Pragmatische draaikonten, mits in contact met een hoger doel, worden meer gewaardeerd dan dogmatische fundamentalistische demagogen. Tenzij je zelf natuurlijk nog gevangen zit op de schaduwfrequentie van deze sleutel.

Opinies hebben is goed, je opinies loslaten is beter

Met deze 17e sleutel bevinden we ons in het mentale energieveld, waar we ideeën en inspiraties ontvangen en structureren. In HD behoort deze sleutel tot het logisch begrijpende circuit. Uit de gezonde twijfel van de 63e sleutel ontstaat een datapakketje dat in de 4e sleutel wordt aangekleed met een concept. In deze 17e sleutel gaat het pakketje verder als ‘concept opinie’ om dan in de 62e sleutel gemanifesteerd te worden, op de marktplaats van het keelcentrum. En daar kan het door de gemeenschap worden getoetst en uitgeprobeerd. Maar dat lukt niet als het is neergezet als een cementzak vol voldongen feiten!

Ieder wetenschappelijk onderzoek begint met een hypothese die je gaat toetsen middels je waarnemingsonderzoek. Afhankelijk van de resultaten neem je het aan, verwerp je het, of, wat het meest gebruikelijk is, pas je het aan om een nieuwe hypothese te formuleren. Misschien hebben we wel meer wetenschappers nodig in ons parlement, want zelfs onder de pragmatische polderende Nederlanders zien we tekenen van fundamentalisme en dogma. Partijpolitiek is nou eenmaal gebaseerd op partij kiezen, hoe consensus gericht je dan later ook om de tafel gaat zitten. Of niet, zoals de Britten!

Ik ben als Nederlandse dol op een goed debat. En toen ik in Engeland woonde, mocht dat dus, zolang je het maar niet onder het eten deed. In Zweden maakt het iedereen ongemakkelijk. Ik leerde een mondjevol Zweeds dankzij kinderfilms zoals de kinderen van de Bolderburen. En met mijn Bolderburen Zweeds kon ik weinig kwaad. Maar toen ik na verloop van tijd in vloeiend Zweeds, gretig aan de slag ging met de platitude de Zweden zijn net als de Nederlanders, zei mijn tafelheer: “ik vond je veel leuker toen je nog geen Zweeds sprak!”

Voor iedereen is dit dus een goeie week voor een echt goed debat! En een goed debat is niet een welles/nietes spelletje, geen ‘zieltjeswinnerij’, maar een uitwisseling van creativiteit, van verschillende hypothesen en gedachten. Over onderwerpen waar we met hartstocht over kunnen spreken maar waar ons verstand geen muren omheen hoeft te bouwen. De kracht van de Gave van Vooruitziendheid, is juist dat jij je niet hecht aan de hypothesen die op dit moment als datapakketje vanuit je kroonchakra in je Ajna landen!

Mentale groepsseks

Ook kunnen we dus de komende dagen allemaal onze eigen behoefte aan geopinieerde reddingsvesten gaan onderzoeken. En een mentaal reddingsvest kenmerkt zich door dualisme en hokjes denken. Als dit, dan dat, of niet dat. Vrouwen goed, mannen slecht. Veganisten stom, omnivoren stoer. De 17e Schaduw van Opinie danst nou eenmaal met de 18e sleutel van Oordeel. De 18e sleutel is hier om te zien wat wel en niet werkt, en wat verbeterd moet worden. En daar knoopt de 17e schaduw dan een heel mentaal relaas aan vast. En in plaats dit, of dat, blijven we steken in het dit, omdat we bang zijn voor onzekerheid en het heerlijk vinden om ons mentale reddingvest om te gespen in een immer veranderende zee.

En daarmee stellen we de kunst van het flexibele hypothetische denken niet in dienst van de vooruitblikkende gave van deze sleutel. We blijven steken in een soort eenzijdige mentale masturbatie. Want we maken geen contact met de ander. Het laat geen mentale vrijpartij ontstaan waarin we elkaar bevruchten met de nieuwe sociale patronen en normen die de mensheid naar een gelijkwaardiger en vrediger bestaan zullen leiden.

Dus we mogen kiezen deze week, eenzijdige mentale masturbatie of vruchtbare mentale groepsseks? Denk aan iets waar jij je zorgen over maakt. Iets waarvan je denkt dat het nou eenmaal zo moet zijn. Wat ontken je door zo te denken. Wie in jou wordt bang, zoals mijn tafelheer in Zweden, als je wordt uitgedaagd in je opvattingen? Voelt het verdedigen van je opvattingen als leven of dood?

Deze 17e sleutel beïnvloedde de bouw van onze adolescente mentale architectuur. Hoe werd er toen met jouw opvattingen, opinies en meningen omgegaan? Met je ontluikende mentale hypothesen en waarnemingen. Werd de uitwisseling gedomineerd door een van je opvoeders, zodat je nu niet eens meer probeert te vertellen wat er in je hoofd omgaat, wat je ziet, en wat je hoopt? Of ben je van de weeromstuit iemand geworden die haar argumenten zo goed formuleert dat ze ieder debat bij voorbaat al kan winnen. Of ben je lekker los in je opvattingen, lekker sceptisch, zelfs over jezelf? Roberto Assagioli, de vader van de Psychosynthese, schreef in koeienletters op het bord ‘dit is niet de waarheid’. Dat deed hij aan het begin van iedere lezing en iedere workshop. En dat doen wij als psychosynthese therapeuten nog steeds! Dit is nu, eventjes, de waarheid.

Vooruitziendheid betekent dat je de openheid van geest hebt om te begrijpen dat de patronen van vandaag, morgen alweer verouderd zijn. En dat is helemaal niet gevaarlijk of eng. Het is gewoon. Want deze gave heeft het talent om het hele plaatje te zien, zowel als de losse onderdelen. En het geeft niet toe aan de verleiding om zijn hele mentale veiligheid slechts op een aspect van het geheel vast te pinnen.

Op de hoogste frequentie, in de Siddhi van Alwetendheid, is niets meer waar en is alles waar. Het alziende, alwetende oog ziet de hele tijdspanne in een oogopslag. Het ziet de volmaaktheid en de schoonheid van ons universele éénzijn en ziet dat ieder klein kinderstapje goed genoeg is. Dit is dan ook de instelling van een leider met de 17e sleutel in zijn of haar profiel. De I Ching geeft ons het beeld van de oudste zoon die zich laat leiden door de jongste dochter. Deze integere leider, de gave van de 18e sleutel, luistert naar mensen die, in ouderwetse hiërarchische termen, onder hem staan. De generaal luistert naar zijn troepen. Dit is het bescheiden of ‘ootmoedige’ leiderschap waar onze gebroken wereld om zit te zuchten! En toch, omdat we nou eenmaal allemaal makkelijk gegrepen worden door de collectieve angstfrequentie, is het vaak de geopinieerde demagoog die meer aantrekkelijk lijkt.

Laat je leiden door je hart

Luister de komende dagen met je rechter én je linkeroor. Laat zowel je rechter als je linkerhersenhelft spelen met de concepten die op je pad komen. Geef je hersenbalk een flinke work-out deze week, én je hartstocht. Want vooralsnog wordt de waarneming van de 17e gave nog mentaal bepaald, maar in de toekomst staat ook deze sleutel in contact met ons nieuwe bewustzijnscentrum in de zonnevlecht. Dit is het energiecentrum van onze gevoelens. Maar de manier waarop we in de toekomst als één voelend brein zullen opereren, gaat niet alleen ons verstand maar ook ons concept van het voelen te boven!! En toch is dit de ontwikkeling die Ra Uru Hu, de vader van Human Design voorspelde, en die uitvoerig in Gene Key 55 wordt beschreven.

Mensen die de 17e gave beheersen, zijn verantwoordelijk voor de structuur van de toekomstige menselijke beschaving. En ieder van hen heeft een specifiek fractalinzicht over onze collectieve toekomst, waardoor ze het altijd eens zullen zijn met elkaar. En dat is dus niet voor ons allemaal weggelegd. Maar wat we wel kunnen doen is onze eigen behoefte aan mentale vastigheid een beetje opschudden. Dan kunnen we een ander, die zich nog wel aan zijn mentale reddingsvest vastklampt, spiegelen vanuit zijn hoogste kwaliteit. In plaats van ons te laten verlagen tot het schaduwniveau van een welles/nietes spelletje.

En wie weet, misschien help je zo wel een 17e sleutelaar om zich te bevrijden!

Heb een heerlijke debatterende week!!

Liefs Lysanne

 

24-3-2019 – ©Lysanne Sizoo

Wil je meer weten over de Gene Keys of Richards eigen woorden over de 17e sleutel beluisteren dan kan je via deze link de audio voor deze gene key kopen. De transcripten van alle 64 audios zijn gebundeld in het boek the 64 ways.

Of zoek je coaching voor het verdiepen van je eigen Gene Keys profiel, dan kan je mij bereiken via san@zensan.nl of het contactformulier op genekeys.nl.

En als je meer wilt weten over je Human Design  profiel dan kunnen we je van harte aanraden om je eigen HD-chart te laten berekenen bij Jovian.

In onze facebookgroep kan je ervaringen uitwisselen met andere gene keys reizigers en je eigen bijdrage leveren aan het verrijken van deze kennis.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *