Vakmanschap is meesterschap

Van de Schaduw van Onverschilligheid naar de Gave van Veelzijdigheid, en de Siddhi van Meesterschap.

Vakmanschap is meesterschap

Wie kent nog dat heerlijke jazzy muziekje achter de reclame van Grolsch, met de ondertiteling, vakmanschap is meesterschap? Iedere keer word ik er weer vrolijk van als ik het hoor. En dan die beelden, van viool makers, meubelmakers, mensen die hun ambacht met liefde en toewijding uitvoeren. Misschien spreekt het me zo aan omdat de 16e sleutel, die deze komende dagen door de zon wordt belicht, in de sfeer van mijn levensdoel staat. We borduren met de 16e sleutel nog even voort op het thema van het uitdragen van je unieke zelf, dat de afgelopen weken al door de 8e en de 20e sleutel werd geactiveerd.

Want je unieke zelf durven zijn, is waar het om draait bij zowel de Gene Keys als Human Design. Differentiatie in plaats van alles van elkaar afkijken om zo ons plekje in de kudde te garanderen. Maar alleen door onze uniciteit te omarmen, kunnen we ons unieke steentje bijdragen en de vier sleutels van onze activeringsreeks laten zingen van geluk. En dat betekent dat jij je zo langzamerhand wel mag gaan onderscheiden van de kudde, want we hebben voor onze werkelijke overleving die kuddeveiligheid niet meer nodig. Wel misschien voor onze psychologische en emotionele overleving, denken we, tot we het achterliggende eénzijn van de hele mensheid ontdekken, en daarmee onze verbinding in één hoger bewustzijn.

De schaduw van de 16e sleutel heeft dit echter niet door, en leeft in een zelfopgelegde gevangenis, met tralies van onverschilligheid. Onverschillig voor zijn eigen uniciteit, en daarmee ook voor de unieke waarde van anderen.

Wees de verandering

Gandhi zei het zo mooi, “wees de verandering die je wilt zien in de wereld.” Maar om verandering te belichamen, om het ‘verschil’ dat je wilt maken in de wereld te belichamen, kan je niet meer on-verschillig zijn, het woordgrapje van de 16e schaduw. En we worden uitgenodigd om de angst voor onze eigen gebrekkigheid te overwinnen, de schaduw van de 48e sleutel, het kanaalmaatje van de 16e. En met de Gave van Vastberadenheid van het tweelingzusje, de 9e sleutel, mag je jouw veelzijdigheid en vindingrijkheid ontsluiten. Dus deze week, in plaats van ons te verliezen in een gebrekkige en onverschillige inertie, mogen we het vakmanschap van ons menszijn omarmen en onze unieke talenten op een veelzijdige, vindingrijke, en vastberaden manier delen met onze gemeenschap. Wat wordt dit een leuke en creatieve week!

Wat staat ons dan nog in de weg?

Nou ja, de verlammende fluisterende ondertoon van de Schaduw van Onverschilligheid. ‘Wat maakt mijn stem nou uit, wat kan ik nou in mijn eentje doen?’ Of de reactieve, boze stem van de schaduw, die zegt: ‘ik wil wel, maar ik word gevangen gehouden door instellingen, systemen en organisaties die mij niet in staat stellen om mijn unieke steentje bij te dragen. Er moet immers belasting betaald worden, aan de weg getimmerd, of goeie cijfers gehaald.’

Dienstbaarheid is niet onverschillig

Het heeft best lang geduurd voordat ik me herkende in deze schaduw. Ik ben immers hartstikke spontaan en enthousiast, en met de doldrieste energie van de 3e lijn in deze sleutel, stapte ik in vliegtuigen om te emigreren, zonder eigenlijk al te lang na te denken over wat de gevolgen ervan zouden zijn. Ik liep als student bijna drie jaar lang op blote voeten, behalve als het sneeuwde of als ik thuis was, bij mijn ouders, die liever de burgemeestersdochter niet op blote voeten door het piepkleine Klundert zagen struinen. En ik herkende mijzelf ook niet echt in het tweelingzusje, de 9e Schaduw van Inertie. Maar wat ik nu met de wijsheid van de achteruitkijkspiegel kan zien, is dat ik me wel liet leiden door het universum, maar eigenwijs zelf al had bedacht hoe ik daarmee zou dienen. Eerst een platform bouwen, en sociale status verwerven. Zonder publiek ben je toch niemand?

Deze eigenwijze wilskracht is typisch voor een 40e sleutel, mijn Evolutie. En keer op keer moest het leven mij op een pijnlijke maar liefdevolle manier, eraan herinneren wie nou eigenlijk de baas was. Zo begreep ik dat het bij mij niet om een gebrek aan enthousiasme of zelfs eigenzinnigheid ging, maar een gebrek aan luisteren, omdat mijn eigenwijze inzet werkelijk nergens toe diende. Ik was inderdaad druk bezig mijn energie te investeren in de richtlijnen van maatschappij, zoals opleiding, werk, huwelijk, status, en daarna in het in standhouden van werk, huwelijk en status. En dat met een 3e lijntje. Och arme!

Geen valse bescheidenheid

Na al dit vallen en opstaan, en leren luisteren, geloof ik oprecht dat ik vandaag mijn gave van vindingrijke en vastberaden veelzijdigheid, best wel in dienstbaarheid durf te omarmen. “Mag je dat denken?”, vroeg iemand Richard ooit in een workshop. Mag je in sommige sleutels stiekem denken dat je eigenlijk goed bezig bent? En wat grappig dat woord stiekem, want als ons iets in de weg staat voor het omarmen van onze gaven dan is het misschien wel een valse bescheidenheid. En dat, dat herken ik heel erg in de energie van deze 16e sleutel.

Het heeft misschien jaren geduurd, en vele, vele therapiesessies en zelfonderzoek, gedreven door gezonde existentiële klappen, maar ik weet nu wat ik kan. En net als Pippi Langkous, weet ik dat er dingen zijn die ik nog moet leren: ‘ik weet niet hoe het moet, dus ik denk wel dat ik het kan.’  En ik weet ook dat er dingen zijn die ik liever helemaal niet probeer, al schrijft Richard dat we op de frequentie van de 16e Siddhi van Meesterschap, letterlijk de gebruiksaanwijzing voor alles wat een mens maar kan doen, uit de grote kosmische bibliotheek kunnen downloaden. Maar geef mijn 3e lijntje een hamer en drie spijkers, en ik sla de eerste krom, de tweede op de verkeerde plek, en de derde op een plek zodat het schilderijtje het gat van de tweede spijker bedekt!! Maar goed, de Siddhi van Meesterschap is duidelijk dus nog niet in mij ingedaald.

Maar ik ben trots op wat ik kan, en voel me bevoorrecht om dat op deze manier met mijn gemeenschap te mogen delen. En de angst om gek gevonden te worden, om verschillend te zijn, om met al mijn zweverige gedoe niet meer geaccepteerd te worden door mijn meer calvinistisch en wetenschappelijk getinte oorsprongsfamilie, is natuurlijk nog aanwezig, maar weegt minder zwaar dan de vreugde die ik voel in het delen van mijn veelzijdigheid. Ik heb het idee van roem en status gelukkig laten varen. De narcistische wond van de 10e sleutel is geheeld. Ook omdat er na 50 jaar vallen en opstaan nog steeds geen sprake was van noch roem, noch status. En dat is niet erg, want ik leerde eindelijk de grootste les van de 16e sleutel.

Verschil maken in de wereld mag zo klein mag zijn als een stralende glimlach op een regenachtige dag. Een hand op iemands schouder die het even moeilijk heeft. We hebben onze talenten niet meegekregen voor onze eigen eer en glorie, maar om allemaal ons piepkleine maar oh zo belangrijke verschilletje te maken in de wereld. Als het roodborstje dat vanochtend al kwetterend een stukje met me opvloog. Het roodborstje dat volgens legende een doorntje uit het hoofd van Christus trok, en zijn lijden daarmee een heel klein beetje mocht verlichten. Daarom draagt het roodborstje als ereteken trots een druppel van het bloed van Christus.

Geestdriftig enthousiasme

En daarmee zie je ook de overgang van onverschilligheid naar veelzijdigheid. Zodra je verantwoordelijkheid neemt voor het uiten van je eigen gaven, dan kan je ook niet meer blind en onverschillig zijn voor wat er om je heen gebeurt in de wereld. Als jij van jezelf ‘verschil’ mag maken, dan wil je vanzelf anderen helpen dit ook te kunnen doen. En dat verlost een enorme energie die tot puur en gericht enthousiasme leidt.

In de Nederlandse vertaling wordt het 16e hexagram van de I Ching de geestdrift genoemd. En je kan alleen de geestdrift in anderen aanwakkeren als jij je laat leiden door hun unieke behoeften. En in Human Design wordt deze energie ook wel beschreven als een enthousiaste puppy die overal op afstuift. Dus luisteren, invoelen, het verschil maken voor jezelf, en dan al luisterend met een gerichte bundel enthousiasme en geestdrift, het verschil maken voor de ander.

En als je dit hoort of leest, en denkt, ik ben nergens goed in, pak dan je Gene Keys profiel erbij en kijk welke vier gaven uit jouw activeringsreeks de door-de-goden-gegeven talenten zijn waarmee jij de rest van ons kan verblijden. En bevrijd deze talenten uit de onverschillige gevangenis van gebrekkigheid en inertie. Breng je liefdevolle enthousiasme voor jezelf en je eigen leven op een lijn met de hogere liefde van je zingende ziel, die precies weet waarvoor je geschapen bent.

Neurie de melodie van die blije Grolsch reclame. Jij bent vakmanschap. Jij bent meesterschap. Jij bent het hout dat de kosmische vioolbouwer liefdevol in de juiste vorm heeft geschaafd. En ja, soms doet dat schaven zeer, maar de muziek die je daardoor mag gaan maken is van een onoverwinnelijke, meesterlijke aard.

Heb een heerlijke enthousiaste week!

Liefs, Lysanne

27-05-2019 – ©Lysanne Sizoo

Wil je meer weten over de Gene Keys of Richards eigen woorden over de 16e sleutel beluisteren dan kan je via deze link de audio voor deze gene key kopen. De transcripten van alle 64 audios zijn gebundeld in het boek the 64 ways.

Of zoek je coaching voor het verdiepen van je eigen Gene Keys profiel, dan kan je mij bereiken via san@zensan.nl of het contactformulier op genekeys.nl.

En als je meer wilt weten over je Human Design  profiel dan kunnen we je van harte aanraden om je eigen HD-chart te laten berekenen bij Jovian.

In onze facebookgroep kan je ervaringen uitwisselen met andere gene keys reizigers en je eigen bijdrage leveren aan het verrijken van deze kennis.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *