We zijn allemaal bergbeklimmers

Van de Schaduw van Inhaligheid naar de Gave van Hoger Streven en de Siddhi van Opstijging.

We zijn allemaal bergbeklimmers

Gisteren bewoog de zon zich van de 38e sleutel naar de 54e sleutel. Van de energie van het strijdende licht naar de energie van het hogere streven. In onze voorbereidende terugblik over de afgelopen twaalf maanden op het astrologische wiel, mogen we ons deze week afvragen of we nog wel de juiste bondgenoten hebben? Of we kunnen groeien vanaf de plek waar we ons bevinden in het spirituele organisme in plaats van de materiele hiërarchie? Of we samenwerken met anderen voor de verheffing, verrijking en verlichting van de hele gemeenschap, of alleen voor onszelf.

De 54e sleutel heeft alles te maken met de drijfkracht van onze ambitie en het doel waar we naar streven. Waar de 54e schaduw naar geld, macht en zelfs spirituele verlichting streeft voor eigengewin, heeft de 54e gave een hogere visie van welvaart voor ogen. Zij heeft van haar tweelingmaatje, de 53e gave van gezonde groei en expansie, geleerd om te streven naar organisatorische modellen waarin iedereen wint, waar ambitie zich voorbij het persoonlijke naar het communale begeeft. We leven in een overgangstijd van organisaties naar organismen. Daarover kan je meer lezen in de 44e en de 45e sleutels. In een organisme is de ene cel niet meer waard dan de ander. In een organisme staat of valt de gezondheid van het hele stelsel met de gezondheid van een onderdeel. Als mijn nieren het niet meer doen, dan valt de rest ook in duigen. Maar daarmee is niet gezegd dat de cellen van mijn nieren belangrijker zijn dan die van mijn hart, mijn teen of zelfs mijn oren. De 54e schaduw denkt nog steeds in organisaties, terwijl de 54e gave zichzelf als onderdeel van een levend, groeiend organisme ziet.

De beste plek is je eigen plek

In de Chinese I Ching die ten grondslag ligt aan de 64 archetypen van de sleutels, heet het 54e hexagram Het huwende meisje en hier zit een verhaal achter. Want het huwende meisje is niet de hoofdvrouw, maar een van de bijvrouwen. En de vraag is, hoe gaat dit meisje om met haar rol als ‘tweede vrouw’ en haar ambities om ‘hogerop te komen’ in het gezin. Gaat ze met de hoofdvrouw concurreren, door slinkse zelfzuchtige acties die de hele familie destabiliseren, een ondeugd in de oude Chinese cultuur, of klimt ze hogerop in zichzelf om de innerlijke kwaliteiten te ontwikkelen die de harmonie bewaken zodat ze op die manier het beste voor zichzelf én de familie kan betekenen.

De tragedie van de 54e schaduw is dat zij zo blindelings ambitieus op zoek is naar de beste plek in het systeem, op basis van de illusie van prestige of roem, dat zij de allerbeste plek, de eigen natuurlijke plek, totaal misloopt. En zodoende zichzelf uitbrandt of opbrand, zodat de rest van het systeem, de wereld, de gemeenschap, niet kan delen in haar enorme gaven. En dat is zonde, want 54e sleutelaars kunnen als geen ander toveren met de energie van geld en materie!

Ik heb zelf volgens mij geen concurrerend bot in mijn lichaam, zeker niet op het materiele vlak. Ik werd dan ook niet voor niets op gym altijd als laatste gekozen. Grappig genoeg delen mijn moeder en mijn ex-genoot dezelfde activeringsreeks dus ook de 54e sleutel. Ik weet nog goed hoe totaal verbijsterd en geschokt mijn man was toen ik me een keer liet ontvallen dat ik er helemaal niet naar streefde om altijd maar te winnen. We hadden dat weekend in de opleiding een soort zwaardgevecht mogen doen en al bij het ‘en garde’ had ik mijn zwaard zo onhandig beetgepakt dat het direct op de grond viel. Daar valt natuurlijk ook van alles uit af te leiden, maar dat is voor een andere keer. En omdat het kanaalmaatje van de 54e sleutel, de 32e sleutel van falen, preservatie en verering is, die mijn attractiesfeer beïnvloed, was er van het begin af aan een klassieke push/pull dynamiek in dit kanaal. Zowel met mijn moeder als met mijn ex-genoot ontstond er een elektromagnetische spanning tussen de schaduwen van falen (32) en inhaligheid (54) en het potentieel voor preservatie (32e gave) en hoger streven (54e gave).

Door deze twee 54e sleutelaars in mijn leven heb ik heel veel mogen leren, ook over het enorme verschil in de manier waarop de repressieve en de reactieve schaduw zich manifesteren. Mijn moeder was een klassiek product van haar conditionering als vrouw, en had al haar eigen ambities gesublimeerd in het ondersteunen van de carrière van mijn vader. Zij was een uitmuntende marine-vrouw en later burgemeestersvrouw maar dat ging wel ten koste van haar eigen enorme potentieel als pedagoge. Inhalig was ze niet, integendeel, ze diende anderen zo goed als ze kon en kon zo een belangrijke rol spelen in de levens van anderen. Maar wel altijd een stapje achter mijn vader. Mijn moeder werd namelijk al heel vroeg in haar leven geconfronteerd met de angst dat ze nooit in staat zou zijn om haar doel te bereiken en besloot misschien daarom dan ook om het niet eens te proberen.

De hogere rol van geld en macht

Mijn ex-genoot was zowel ambitieus en inhalig als vrijgevig en genereus. Toen we trouwden stond er welgesteld 75 pond sterling op onze bank, en in het begin, hoe meer geld erbij kwam, hoe veiliger hij zich dacht te voelen. En ambitie had hij ook, en maakte een mooie carrière als sportverslaggever, totdat de carrière stukliep. En ja, ik werd soms moe van de verhalen van wie en wat er nu weer uit de weg geruimd moest worden (mijn woorden) om de volgende stap te kunnen nemen. Toch was hij helemaal niet veilig, en rond zijn vijftigste groeide de paniekaanvallen en de stress evenredig met de angst om geen veilige buffer meer te hebben, en stond hij voor de uitdaging om te erkennen dat geld, macht en aanzien slechts een illusionaire veiligheid boden. Hij koos het pad van de ontkenning, en de gene die daar het meeste onder lijdt is natuurlijk hij zelf. Dus voor mij ligt er heel veel pijn in deze sleutel voor degenen die zich verstrikken op de schaduwfrequentie.

Maar, het verhaal is zo nog niet af. Want ergens sijpelde wel bepaalde positieve aspecten van de gave door. En dat was vooral in het, voor mij, verwarrende spel tussen gierigheid en vrijgevigheid. Een van de talenten van de 54e sleutel is namelijk het kunnen inschatten van de mensen, projecten en investeringen die van blijvende waarde zijn en bestendigheid beloven. Zijn gierigheid baseerde ik op het feit dat hij nooit van die lieve leuke prulletjes voor me kocht op de vele zomermarkten in Frankrijk waar zoonlief en ik graag in de zomervakanties vertoefden. Niet alleen dat, maar als wij dan wel hier en daar een luttele euro uitgaven aan ditjes en datjes, dan liet manlief duidelijk merken dat hij dit weggegooid geld vond. Terwijl ik juist vond dat ik zo’n goed mens was die net zo tevreden was met een oorbelletje van drie euro als eentje van drieduizend! Hoor je dat heerlijke elektromagnetische kanaaltje tussen ons knetteren?

Toen ik op een kruispunt in mijn opleiding stond waar ik een dure masters, met heen en weer reizen tussen Zweden en Londen kon doen, of gewoon mijn opleiding in Zweden afronden met een nietszeggend diploma, moedigde hij me op allerlei manieren aan om voor de Londense optie te gaan en antwoordde op mijn financiële bezwaren; “Fuck the money”. Pas toen ik in contact kwam met Human Design begreep ik dat voor iemand met zijn design, het niet om de hoeveelheid geld ging, maar op de manier waarop het werd besteed. De waarde van de investering. Een oorbel van drie euro was binnen drie seconden stuk, zeker in de handen van iemand zoals ik met een derde lijntje, maar een goeie opleiding, daarmee verrijkte ik niet alleen mijzelf maar ook mijn gemeenschap.

Vanuit de wortel omhoog

Dit is werkelijk een hele lichamelijke sleutel. Mensen met deze sleutel prominent in hun genetische profiel zullen daarom ook altijd de weg naar het goddelijke via hun lichaam ontdekken. Kundalini yoga is daar natuurlijk een uitstekend voorbeeld van. Hoe beter de energie vloeit, beginnend met je eigen lichaam, hoe sterker de basis voor de reis naar het hogere bewustzijn.

Daarom wordt de 54e sleutel vaak verbonden met Kundalini energie. Die opgerolde slang die onderaan de ruggengraat, in het energiecentrum van de wortel ligt en geactiveerd kan worden om op te stijgen van chakra naar chakra. Dit is de intern gefocuste energie van de Gave van Hoger Streven waarbij je vooral alleen nog maar concurreert met jezelf. Alle zelf-deeltjes van het lagere ego zoeken het licht en laten zich gewillig integreren en synthetiseren om zo van grotere dienstbaarheid te kunnen zijn aan de gemeenschap.

De 54e siddhi heet niet voor niets Ascentie of opstijging. Als het topje van de berg de verlichting voorstelt, dan bevinden we ons allemaal op verschillende plekken op die berg. En net als de cellen van het organisme, is er geen betere of slechtere plek. Behalve dan de juiste plek, je eigen plek, dát is de beste plek. Je bent gewoon waar je bent. Je wedijvert niet met de andere mensen op de berg, maar je daagt jezelf dagelijks uit op steeds een stapje verder te streven. En je bent niet te bang om de mensen onder je een handje omhoog te geven, en niet te trots om van de mensen boven je een steuntje te ontvangen. Want we zijn allemaal cellen in een lichaam dat langzaamaan ons naar de piek van onze collectieve verlichting beweegt.

Het plan, voor zover we van een plan kunnen spreken, is dat je genoegen neemt met precies zoveel welvaart als dat je nodig hebt om je taak in de wereld te vervullen. Dan houdt ook het leegroven van moeder aarde op, de destructieve kracht van de 53e schaduw. De oervolkeren wisten dit. Je neemt nooit meer dan dat je op dit moment nodig hebt. De komende dagen mogen we ons dus afvragen of we zelf een beetje zijn blijven hangen in de energie van hebzuchtige onvolwassenheid of dat we ervoor kiezen om op te stijgen in onze frequenties zodat we de kwantumsprong kunnen maken van buitenwereld naar binnenwereld. Om de angst dat je je doel niet bereikt, of dat je niet geen veilige basis hebt, te transformeren naar een diepe gelukzaligheid over je piepkleine maar o zo belangrijke rol in het organisme.

De 54e siddhi komt voor in een onevenredig aantal mystici en verlichte wijsgeren. Welvaart en spiritualiteit sluiten elkaar niet uit, maar vullen elkaar aan. Mensen met de 54e sleutel weten precies hoe zij de hele gemeenschap kunnen verheffen en verrijken door slim, maar niet angstig, gebruik te maken van de energie die op dit moment nog besloten ligt in het geldsysteem. Zij zullen zelf de overgang moeten maken van een hiërarchische organisatie gerichte focus, maar een organische, iedereen wint formule. En dan de rest van ons leren hoe we dat kunnen doen. Dus hoe basaal, inhalig, en angstig de schaduw ook is, deze sleutel zit boordevol spiritueel potentieel. En dat mogen we allemaal ambiëren.

Mogen we dus allemaal deze week een beetje meer spiritueel thuiskomen.

Liefs, Lysanne

© Lysanne Sizoo 01-01-2020

Wil je meer weten over de Gene Keys of Richards eigen woorden over de 54e sleutel beluisteren dan kan je via deze link de audio voor deze gene key kopen. De transcripten van alle 64 audios zijn gebundeld in het boek the 64 ways.

Of zoek je coaching voor het verdiepen van je eigen Gene Keys profiel, dan kan je mij bereiken via san@zensan.nl of het contactformulier op genekeys.nl.

En als je meer wilt weten over het verschil tussen de verschillende definities in de zonnevlecht dan kunnen we je van harte aanraden om je eigen HD-chart te laten berekenen bij Jovian.

 

 

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *